czwartek, 20 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami i śmietaną

Klasyka. Prosta, nieskomplikowana i niezmiennie pyszna klasyka, która przypadnie do gustu każdemu. Puszysty biszkopt, waniliowa śmietana i słodkie truskawki. Ojej, jakie to dobre!

Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany 30%
- 3 kopiate łyżki cukru pudru
- opakowanie curku waniliowego
- 500 g truskawek

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, a następnie mąki, wymieszać łopatką lub mikserem na niskich obrotach. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkptową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem).
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć śmietanę, a na niej ułożyć 400 g umytych i pokrojonych w ćwiartki truskawek. Przykryć górnym blatem biszkoptu, oprószyć cukrem pudrem. Udekorować resztą truskawek i miętą.

4 komentarze:

  1. Mniam, ale pięknie się prezentuje :D

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie lekkie, idealne letnie ciasto:) żyć nie umierać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzis go pieklam Jest szybki i prosty I jak wyrosl ladnie :) jutro zabieram sie za zdobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis go pieklam Jest szybki i prosty I jak wyrosl ladnie :) jutro zabieram sie za zdobienie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.