tag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post7390137070517539225..comments2024-03-20T15:16:48.761+01:00Comments on Magda Kucharzy: Oswajamy kuchnię grecką - konkurs z Lidl PolskaMagda Kucharzyhttp://www.blogger.com/profile/05493680713367738532noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-52523846107094614252014-07-20T18:38:47.440+02:002014-07-20T18:38:47.440+02:00Zgadzam się z poprzednim komentarzem, świetny prze...Zgadzam się z poprzednim komentarzem, świetny przepis! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13452510900281045045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-16677706569816437232014-07-20T18:33:54.341+02:002014-07-20T18:33:54.341+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13452510900281045045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-55907888129822990662014-07-18T18:55:16.627+02:002014-07-18T18:55:16.627+02:00Proponuję klasyczną ale podkreślam klasyczną greck...Proponuję klasyczną ale podkreślam klasyczną grecką sałatę. W której tak na prawdę nie ma sałaty.<br />Składniki (dowolna ilość):<br /><br />pomidor<br />ogórek zielony<br />czerwona cebula<br />papryka<br />czarne oliwki<br />ser feta* <br />bazylia suszona<br />oliwa z oliwek <br />ocet winny<br />sól<br /><br />Pomidory, ogórki, cebulę czerwoną oraz paprykę pokroić jak wam pasuje. Wymieszać wszystko, dodać oliwki, oliwę i ocet winny. Ułożyć na talerzu na wierzch kładąc centymetrowy plaser sera feta. Posypać wszystko bazylią i posolić. Podawać z świeżą bagietką.<br /><br />* Jakiś czas temu odkryłam ser feta właśnie z Lidla który właśnie przypomina prawdziwą grecką fetę a do tej sałatki nadaje się idealnie. Polecam! <br /><br />Smacznego!:)My matter of tastehttps://www.blogger.com/profile/01892597446482129113noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-84554244646490675952014-07-17T20:36:46.066+02:002014-07-17T20:36:46.066+02:00Moja ulubiona sałatka grecka, także moich rodziców...Moja ulubiona sałatka grecka, także moich rodziców :)<br />Składniki:<br />- 1 opakowanie rukoli<br />-1/2 słoiczka suszonych pomidorów<br />- 1 mały słoiczek czarnych oliwek<br />- 1 pomidor<br />- łyżeczka octu balsamicznego<br />- sól<br />- 4 łyżki oliwy z oliwek<br />- 1 ząbek czosnku<br />- 1 łyżeczka miodu<br />- małe opakowanie fety<br />Przygotowanie:<br />sos:<br />Oliwę z oliwek wymieszaj z miodem.Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy i miodu.Zamieszaj.<br />Sałatka:<br />Rukolę umyj i osusz.Dodaj do niej pokrojone suszone pomidory i oliwki.Świeżego pomidora pokrój na ćwiartki i również dodaj do pozostałych składników.Dodaj również pokrojoną fetę.Całość wymieszaj z octem balsamicznym oraz solą.Polej przygotowanym wcześniej sosem.Smacznego! :)<br /><br />Weronika<br />wwojciechowska6@gmail.comWeronikahttps://www.blogger.com/profile/07966859398646008241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-3043164078043228242014-07-17T11:23:28.193+02:002014-07-17T11:23:28.193+02:00Witam,
Polecam tartę z anchois, oliwkami i fetą- ...Witam,<br /><br />Polecam tartę z anchois, oliwkami i fetą- palice lizać.<br /><br />Składniki<br /><br /> 1 kg cebuli<br /> oliwa<br /> kula ciasta chlebowego <br /> 100 g anchois<br /> 150g fety<br /> garść czarnych oliwek <br /> sól i świeżo mielony pieprz<br /> ewentualnie zioła prowansalskie, odrobina cukru<br /><br />Sposób przygotowania<br /><br />Obraną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na łagodnym ogniu na odrobinie oliwy, aż się leciutko zrumieni (w tym celu można dodać odrobinę cukru). Ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia, przykrywamy warstwą cebuli, na niej równomiernie rozkładamy anchois, posypujemy oliwkami oraz pokruszoną fetą. Lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy (ewentualnie można posypać ziołami<br />prowansalskimi). Pieczemy 20 minut w 180°C. Tartę podajemy letnią.<br /><br />A tutaj przepis na ciasto chlebowe:<br /><br />Ciasto chlebowe<br /><br /> 1 łyżeczka świeżych drożdży<br /> ok. 350 ml letniej wody<br /> odrobina cukru i soli <br /> 550 g mąki<br /> odrobina mąki do wyrabiania ciasta<br /> 2 łyżki oliwy<br /><br />Sposób przygotowania<br /><br />Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż mocno urosną. Łączymy z przesianą mąką i oliwą, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Z ciasta chlebowego możemy również zrobić pyszne bułeczki z różnymi dodatkami np. z cebulą, suszonymi pomidorami czy też naszą ulubioną mieszkanką ziół.<br /><br />Smacznego!<br /><br />Ania <br />amularska@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01060387143666510893noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-58077136017084523982014-07-16T23:13:50.695+02:002014-07-16T23:13:50.695+02:00I jeszcze mail!
ewapopielarz@op.plI jeszcze mail!<br />ewapopielarz@op.plEwa Popielarzhttps://www.blogger.com/profile/07242294235477128448noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-1019603834872717082014-07-16T18:41:57.339+02:002014-07-16T18:41:57.339+02:00Sałatka z kaszą kuskus, arbuzem i fetą.
Orzeźwia...Sałatka z kaszą kuskus, arbuzem i fetą. <br /><br />Orzeźwiająca, lekka, idealna na słoneczną, grecką pogodę. <br />A w Polsce? Sprawdzi się do dań z grilla, a jedzona solo <br /><br />Składniki<br />/4 porcje/<br /><br />1/2 szklanki kaszy kuskus<br />250 g sera feta <br />garść czarnych oliwek<br />4 łyżki oliwy z oliwek wymieszane z łyżeczką posiekanej bazylii<br />łyżka drobniutko posiekanej świeżej mięty + kilka listków do dekoracji<br />2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni<br />1/4 małego arbuza<br /><br />Kuskus zalej wrzątkiem (tyle, żeby przykrył kaszę) i zostaw do ostygnięcia. Ser pokrój w kostkę a oliwki w plastry, dodaj do kaszy i wymieszaj z oliwą z bazylią. Tak przygotowane składniki wstaw na minimum 10 minut do lodówki, żeby przeszły aromatem bazylii.<br /><br />Na chwilę przed podaniem do sałatki wmieszaj posiekaną miętę, miąższ arbuza pokrojony w kostkę lub w formie wydrążonych kulek i łyżkę sezamu. Sałatkę posyp pozostałym sezamem, ozdób listkami mięty.<br />Smacznego!<br /><br />Iza<br />iza.matenka@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-18842645607171188532014-07-16T15:36:05.428+02:002014-07-16T15:36:05.428+02:00Mielone w greckim stylu
Składniki:
500 g wi...Mielone w greckim stylu <br /><br />Składniki:<br /><br /> 500 g wieprzowego mięsa mielonego<br /> 100 g sera feta<br /> 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego<br /> 1 łyżeczka musztardy<br /> suszony tymianek<br /> oregano<br /> sól, pieprz<br /> kilka czarnych oliwek<br /> 2 łyżki oliwy z oliwek<br /><br /><br />Wykonanie:<br /><br />Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, oliwą i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. <br /><br />Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut. <br /><br />Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych oliwek skropionych oliwą z oliwek i przyprawioną świeżymi ziołami. <br /><br /><br />Edyta<br />pasja_smaku@wp.plEdytahttps://www.blogger.com/profile/06958883482429232117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-81490204444998056692014-07-16T13:32:06.854+02:002014-07-16T13:32:06.854+02:00Tortilla w greckim stylu
Składniki:
6 placków tor...Tortilla w greckim stylu<br /><br />Składniki:<br />6 placków tortilli<br />Podwójna pierś kurczaka<br />Sałata lodowa<br />Ser feta<br />Czarne oliwki bez pestek<br />Pomidory<br />Sól, pieprz, czosnek, oregano<br />Oliwa z oliwek<br />Sos czosnkowy (gotowy lub domowej produkcji – jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz)<br /><br />Pierś kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek połączonej z ulubionymi przyprawami (sól, czosnek, pieprz, oregano). Następnie kroimy w plasterki i smażymy.<br />Tortillę wypełniamy pokrojoną sałatą lodową, kurczakiem, serem feta, oliwkami i pomidorami. Dodajemy sos czosnkowy. Zawijamy i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).<br /><br />Łukasz<br />lukaszmordon@poczta.fmAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-9487658353166061212014-07-16T13:29:52.688+02:002014-07-16T13:29:52.688+02:00Moja propozycja:Warzywa w pomidorach
Składniki:
2...Moja propozycja:Warzywa w pomidorach<br /><br />Składniki:<br />2-3 małe cukinie<br />2 bakłażany<br />3 czerwone papryki<br />2 cebule<br />4 ząbki czosnku<br />4 pomidory<br />natka pietruszki<br />pół szklanki oliwy<br />szklanka wody<br />sól, pieprz<br />natka pietruszki<br /><br />Dodatkowo:<br />ser feta<br />oliwki<br /><br />Bakłażana kroimy w plastry i solimy aby puścił gorycz. Następnie dokładnie płuczemy i wycieramy do sucha. Cukinię, pomidory i paprykę też kroimy w plastry, natomiast cebulę i czosnek i bardzo drobną kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pomidorów, na to układamy warstwę bakłażanów, cukinię, każdą warstwę dokładnie solimy i posypujemy solą. Następnie dajemy cebule, czosnek i natkę pietruszki. Na to kładziemy krążki papryki i pozostałe pomidory. Całość jeszcze raz doprawiamy. Całość polewamy oliwa i wodą, i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około półtorej godziny. Podajemy ciepłe lub zimne z pieczywem, i pokrojonym w kostkę serem feta oraz oliwkami. <br /><br />sabinamalik16@gmail.comkuchnia sabinyhttps://www.blogger.com/profile/13967949910403636548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-90253477359789169742014-07-15T21:33:24.873+02:002014-07-15T21:33:24.873+02:00Moja propozycja - foccacia z oliwkami z gęstym sos...Moja propozycja - foccacia z oliwkami z gęstym sosem z sera feta<br /><br />Składniki na foccacię:<br />10 g drożdży<br />150 ml ciepłej wody<br />50 ml dobrej jakości oliwy z oliwek<br />300 g mąki<br />łyżeczka soli<br />garść zielonych oliwek<br /><br />Przygotowujemy rozczyn - drożdże mieszamy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (poza oliwkami) i dokładnie wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy, układamy na blaszce i odstawiamy ponownie na ok. godzinę. <br />Po wyrośnięciu do ciasta wtykamy oliwki, możemy posypać ulubionymi ziołami. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni.<br /><br /><br />Składniki na sos z sera feta:<br />opakowanie sera feta<br />duże opakowanie jogurtu naturalnego<br />5 ząbków czosnku<br />sok z połówki cytryny<br />pieprz i sól do smaku<br /><br />Wszystkie składniki miksujemy razem. Podajemy do ciepłego pieczywa foccacia. <br /><br />Justyna, e-mail: tyskatyska88@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18363250617384542582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-17931562420703741762014-07-15T18:33:12.544+02:002014-07-15T18:33:12.544+02:00Pieczona feta
Składnik:
Feta
Oliwa z oliwek
Oliw...Pieczona feta<br />Składnik: <br /><br />Feta<br />Oliwa z oliwek<br />Oliwki<br />Pomidory<br />Papryka<br />Czosnek<br />Oregano<br />Bazylia<br />Sól <br />Pieprz<br />Czosnek niedźwiedzi<br />Do miseczki wlewam oliwę z oliwek. Dodaję bazylię, oregano, pieprz, sól, przeciśnięty czosnek, czosnek niedźwiedzi. Fetę zanurzam w marynacie na kilka godzin. Po wyciągnięciu zawijam w folię aluminiową. Dodaję pokrojone w plasterki pomidora i oliwki oraz pokrojoną w słupki paprykę. Zawijam dokładnie folią aluminiową i piekę na grillu :) <br /><br />kasia2006222@interia.plkasia2006222https://www.blogger.com/profile/00800348334467990712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-23193607445833250882014-07-15T08:02:03.903+02:002014-07-15T08:02:03.903+02:00Feta z oliwkami w oliwie ziołowej składniki:
150g ...Feta z oliwkami w oliwie ziołowej składniki:<br />150g fety<br />15 oliwek<br />¾ szklanki oliwy<br />kilkanaście listków świeżej kolendry<br />1 ząbek czosnku<br />1 łyżeczka siekanego rozmarynu<br />½ łyżeczki soli<br /><br />przygotowanie:<br />Fetę kroję w kostkę, wrzucam do słoiczka. Na wierzch wrzucam oliwki.<br />Oliwę rozrabiam z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, kolendrą i solą. Przygotowaną oliwą zalewam fetę z oliwkami. Zakręcam szczelnie słoik i odstawiam do lodówki na 3 dni.<br />Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.<br /><br />U MNIE W DOMU HIT OD 1 SPRÓBOWANIA<br /><br />Patrycja patxd@poczta.onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-56521272836695328322014-07-14T00:26:48.166+02:002014-07-14T00:26:48.166+02:00Żeby oswoić kuchnię grecką, najlepiej ją połączyć ...Żeby oswoić kuchnię grecką, najlepiej ją połączyć z polską - na przykład do fety, oliwek i oliwy dodać botwinkę :) Danie podane w formie łódki, może krążyć po talerzu jak między wyspami greckimi.<br /><br />A zatem: Łódeczki z botwiną i fetą<br /><br />Ciasto:<br />2 szkl. mąki chlebowej<br />7 g drożdży instant<br />1 łyżeczka soli<br />1 łyżeczka cukru<br />3/4 szkl. wody<br />2 łyżki oliwy z oliwek<br /><br />Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i odstawiamy ciepłe miejsce w omączonej mące pod przykryciem na godzinę do półtorej - do podwojenia objętości.<br /><br />W międzyczasie przygotowujemy farsz:<br />1 pęczek botwinki (liście i łodyżki)<br />1 por<br />ok. 125 g sera feta<br />garść zielonych oliwek<br />sok z połowy cytryny<br />sól, pieprz<br />oliwa z oliwek<br /><br />Na oliwie podsmażamy pokrojonego w talarki pora i posiekaną w miarę drobno botwinkę. Doprawiamy solą (niewiele!) i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Zostawiamy na ogniu kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Do przestudzonych warzyw dodajemy pokruszony ser feta i pokrojone na ćwiartki oliwki.<br /><br />Teraz wracamy do ciasta. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na owalny placek. Na środku układamy porcję farszu i łączymy boki ciasta, tworząc kształt łódki. Układamy łódeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 220 stopniach przez ok. 15 minut.<br /><br />Danie doskonałe do jedzenia "solo", a także jako warzywny dodatek do dania głównego.Ewa Popielarzhttps://www.blogger.com/profile/07242294235477128448noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-33309652443158560562014-07-13T22:19:24.825+02:002014-07-13T22:19:24.825+02:00Moja propozycja na powyższe 3 składniki to:
GRIL...Moja propozycja na powyższe 3 składniki to: <br /><br />GRILOWANY BAKŁAŻAN NADZIEWANY FETĄ, OLIWKAMI, ANCHOIS ORAZ POMIDORKAMI :) <br /><br />składniki: 200g fety, oliwa z oliwek, 4łyżki czarnych oliwek, garść pomidorków koktajlowych, 2 bakłażany, garstka anchois, sól, pieprz, koperek, bazylia<br /><br />Bakłażany myjemy i kroimy na połówki. Ostrym nożem nacinamy miąższ. Nastawiamy elektryczny gril (piekarnik lub po prostu patelnie). Wlemamy trochę oliwy z oliwek, i po chwili układamy połówki bakłażana miąższem do dolu i grilujemy (pieczemy lub smażymy)bprzez kilka minut z każdej strony. W między czasie fetę oraz oliwki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do osobnej miseczki. Dorzucamy anchois, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, koperek oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Z gotowych bakłażanów wydłubujemy miąższ i kroimy go w kosteczkę, by po chwili dorzucić go do fety i oliwek. Wszystkie składniki farszu mieszamy i wypełniamy nim wydrążone wcześniej bakłażany. Tak przygotowane grilujemy przez kilka minut i podajemy ciepłe:) <br /><br />Pozdrawiam,<br />Marysia<br /><br /><br />Marysia - maria.pienko@gmail.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-24138883127283852632014-07-13T19:25:00.264+02:002014-07-13T19:25:00.264+02:00Wspaniały przepis, inny od wszystkich i nie skompl...Wspaniały przepis, inny od wszystkich i nie skomplikowany,JESTEM ZA! ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-43576287279326780472014-07-13T13:53:00.208+02:002014-07-13T13:53:00.208+02:00Ja proponuję rogaliki z ciasta francuskiego z fetą...Ja proponuję rogaliki z ciasta francuskiego z fetą i oliwkami :)<br />Ser feta mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami (zielone i czarne). Dodajemy świeżą bazylię i odrobinę rozmarynu oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Mieszamy. Gotowe ciasto francuskie kroimy w trójkąty i na każdym układamy po jednej łyżce masy serowo-oliwkowej. Rogaliki zwijamy, a wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem.<br />Pieczemy w 190*C do zrumienienia.<br /><br />Pozdrawiam,<br />Agata<br />bubsien@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05587691670489079226noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-42284465211736601632014-07-13T11:41:50.278+02:002014-07-13T11:41:50.278+02:00Ja przygotowałabym Pieczone bakłażany z fetą i oli...Ja przygotowałabym Pieczone bakłażany z fetą i oliwkami.<br />Jednego bakłażana kroimy na 3-4 plastry, z wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy przyprawami typu sól i ulubione zioła. Na wierzchu układamy ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki pokrojone na połówki. Wkładamy na 7-8 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Danka - danutaostrowska1@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-60502069525229785622014-07-13T11:35:06.522+02:002014-07-13T11:35:06.522+02:00Witam!!
Ja proponuję pyszną pizzę, gdzie oliwę wy...Witam!! <br />Ja proponuję pyszną pizzę, gdzie oliwę wykorzystamy do przygotowania ciasta, a na wierzchu na sosie przygotowanym ze świeżych pomidorów ułożymy ser feta, oliwki pokrojone na plasterki, mozarelle i cebulkę pokrojoną w piórka. Polecam!! Magda - magdao2@poczta.onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-35879711849479686402014-07-11T00:59:51.656+02:002014-07-11T00:59:51.656+02:00Bardzo fajny konkurs! Uwielbiam kuchnię grecką za ...Bardzo fajny konkurs! Uwielbiam kuchnię grecką za dużą przewagę miodu i bakalii w deserach ;) Ja zaproponuję deser słodko-słony, niestety nie dla tych ''dietujących'' mimo stawianych pozorów ;)<br />Otóż jest to ser feta z orzechami włoskimi w miodzie oraz świeżymi grillowanymi figami<br />Składniki /2 porcje/:<br />1 kostka sera feta<br />Orzechy włoskie w miodzie z tygodnia Greckiego Lidl<br />2 dojrzałe figi<br />1 łyżeczka cukru<br />1 łyżeczka rodzynek<br />1 suszona morela<br /><br />Rodzynki i pokrojoną wcześniej morelę moczymy w letniej wodzie.<br />Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni. Figi przecinamy na 4 części, zasypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika. Trzymamy je tam aż puszczą sok i będą lekko przypieczone. <br />Kostkę sera feta odsączamy z nadmiaru wody, przecinamy na pół, układamy na talerzykach i polewamy miodem. Z miodu wyławiamy orzechy i układamy je na serze. Bakalie odcedzamy i posypujemy nimi nasz deser. Figi wyjmujemy z piekarnika i układamy koło sera.<br />Gotowe i smacznego :)<br />Na początku miałam opory do tego sera na słodko ale jest idealny :)<br />Pozdrawiam,<br />Natalie<br /><br />nataliekudli@gmail.com<br />Nataliehttps://www.blogger.com/profile/05571175972449090054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-48761605996878832822014-07-10T22:10:12.981+02:002014-07-10T22:10:12.981+02:00W związku z tym, że mamy lato i czas idealny na pi...W związku z tym, że mamy lato i czas idealny na pikniki, grille czy też wycieczki rowerowe i piesze proponuję przepis na pikantne ciasteczka z oliwkami i fetą. Świetnie nadają się do zabrania ze sobą na wycieczkę czy też do przekąszenia na wakacyjnej imprezie. Oto przepis:<br /><br /> szklanka mąki pszennej<br /> szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej<br /> 1/4 szklanki oliwy z oliwek<br /> łyżeczka proszku do pieczenia<br /> 150 ml jogurtu naturalnego<br /><br /> pół posiekanego pomidora<br /> 40 g czarnych oliwek<br /> 40 g zielonych oliwek<br /> 40 g sera feta<br /> łyżka posiekanego, suszonego chili<br /> 1/4 łyżeczki soli<br /> 1/4 łyżeczki cayenne<br /> szczypta pieprzu<br /><br />Mąkę mieszamy z proszkiem, a jogurt z oliwą.<br /><br />Wlewamy mokre składniki do suchych i łączymy.<br /><br />Dodajemy pokrojonego pomidora, pokrojony w małą kosteczkę ser, przekrojone na pół oliwki oraz przyprawy.<br /><br />Całość mieszamy i zagniatamy.<br /><br />Formujemy wałeczek i kroimy ciasteczka o grubości około 1,5 cm.<br /><br />Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.<br /><br />Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.<br /><br />Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam<br />Diana<br />diana_kowalczyk@yahoo.comMientahttp://www.mientablog.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-43328443174725362372014-07-10T20:02:13.251+02:002014-07-10T20:02:13.251+02:00Ja zaproponowałabym kotleciki z baraniny, nadziewa...Ja zaproponowałabym kotleciki z baraniny, nadziewane fetą, pomidorami i cukinią,a do tego prostą sałatkę w stylu greckim- sałata, feta, oliwki, ogórek i co kto lubi skropione oliwą. Pycha!<br /><br />Paulina aschlee@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-86871643827117875282014-07-10T19:55:32.040+02:002014-07-10T19:55:32.040+02:00Ze względu na porę roku - wybrałabym makaron z pie...Ze względu na porę roku - wybrałabym makaron z pieczonymi pomidorami, posypany oliwkami i soczyście polany oliwą w trakcie pieczenia, na to na koniec świeżo rozkruszona feta i dużo świeżej bazylii.<br /><br />Pomidory 300g<br />Makaron Pełne Ziarno 40g<br />Oliwki czarne 3 sztuki<br />Kapary 5 sztuk (niekoniecznie)<br />Oliwa z oliwek 10g<br />Feta 30 g<br />Świeże listki bazylii<br /><br />1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na<br />połówki.<br />2. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym<br />oliwką. Delikatnie doprawić solą i pieprzem, lekko<br />oprószyć cukrem i posiekanymi kaparami. Skropić<br />oliwą.<br />3. Włożyć do piekarnika na 20 minut w temp 200 stopni tak<br />aby się lekko przypiekły.<br />4. Wyjąć z piekarnika, posiekać drobno pomidory, dodać<br />oliwki i zapiec przez kolejne 5 minut.<br />5. Podawać z ugotowanym makaronem.<br />6. Posypać rozkruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii<br /><br /><br />mojetworyprzetwory@op.plmojetworyprzetworyhttps://www.blogger.com/profile/14954285191254422037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-12755690712303697032014-07-10T19:48:51.685+02:002014-07-10T19:48:51.685+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.mojetworyprzetworyhttps://www.blogger.com/profile/14954285191254422037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2882473704059034646.post-75513039730991702042014-07-10T18:13:42.545+02:002014-07-10T18:13:42.545+02:00Proponuję przygotować letnią makaronową sałatkę. ...Proponuję przygotować letnią makaronową sałatkę. Ponieważ kokardki to jeden z moich ulubionych makaronów, jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Ta sałatka to połączenie jajek z lekko kwaśnym smakiem suszonych pomidorów z ostrością oliwek z papryką oraz chilli z młynka, do tego lekka goryczka świeżej bazylii: fioletowej i zielonej, a wszystko to przełamane słonym smakiem sera. Składniki na 1 porcję:<br />garść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec<br />po kilka listków bazylii fioletowej i zielonej<br />kawałek sera sałatkowego feta<br />kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy<br />oliwki zielone i czarne <br />chili w młynku <br />1 jajko ugotowane na twardo<br />Przygotowanie:<br />Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ser kroimy w kostkę, jajka na ćwiartki i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z 1 łyżką oliwy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pozostałych składników, mieszamy. Do sałatki dodajemy również listki bazylii, mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Jolanta Perz-Stragahttp://straga.plnoreply@blogger.com