Nie przepadam za rosołem, więc zawsze, kiedy w moim domu się go robi, ja wymyślam sobie jakieś inne potrawy na jego bazie. Najczęściej są to wariacje na temat kuskusu, tym razem jednak postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę, która chodziła mi po głowie już od dawna. O zupie serowej z serków topionych usłyszałam już wiele lat temu od kolegi, ale nigdy jakoś nie udało mi się jej wykonać, aż w końcu zapomniałam, jaką recepturę on mi podał. Więc musiałam improwizować. Ale improwizacja wyszła super, więc się chwalę. ;-)
Składniki:
- pół cebuli
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu
- 200 g serka topionego Emmentaler
- 200 ml śmietanki 30%
- kurkuma, gałka muszkatołowa, chilli, sól, pieprz
- 4 kromki chleba
- 4 łyżki masła
- szczypiorek lub zielona cebulka
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Zalać bulionem, zagotować. Dodać pokrojony drobniej serek topiony, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać śmietankę, przyprawić kurkumą, chilli, świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Chleb pokroić na kostki, podsmażyć na maśle, aż do uzyskania chrupiących grzanek. Podawać posypaną hojnie szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Jedna z moich ulubionych! Pycha!
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda! Robię podobną, uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńMa przepiękny kolor!! Lubię, dawno nie jadłam ale może niebawem wznowię tradycję robienia zupy serkowej w moim domu.
OdpowiedzUsuńTaką zupę to ja lubię, pyszna, serowa, kremowa :) a jeszcze bardziej lubię takie zachęcające do jedzenia zdjęcia :) Piękne!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńsuper.
OdpowiedzUsuńa co zrobic z chili bo tam nie pisze?
OdpowiedzUsuńUżyć do przyprawienia zupy. ;-) W razie gdyby ktoś jeszcze miał takie wątpliwości, dopisałam w opisie. :-)
UsuńZrobiłam. Pychotka
OdpowiedzUsuńa na ile to porcji przepis? nigdzie nie jest napisane
OdpowiedzUsuńNiezbyt dietetyczna
OdpowiedzUsuńha! I pewnie dlatego bardzo smaczna. Od czasu do czasu nie zaszkodzi, byle z umiarem.. jak we wszystkim.
Usuńkolejny już raz robię, od siebie dodaję białe winko, polecam bo pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa!Polecam!
OdpowiedzUsuńZupa serowa z serków topionych to moja pierwsza zupa jaką zrobiłam ;) Uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńpyszna, ja dodaje jeszcze odrobinę startego grana padano albo dziugasa- polecam!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie a przepis brzmi niezwykle prosto. Wypróbuję
OdpowiedzUsuńPyszna, ja dodaję czosnku do cebulki :)
OdpowiedzUsuńIdę gotowac:)
OdpowiedzUsuńTo i ja spróbuję zrobić jak tak wszyscy chwalą :)
OdpowiedzUsuńWysza pycha 😋
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSerio tylko 500 ml bulionu??? Chyba robię coś nie tak. :|
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń