Kolejna propozycja deseru z kategorii słodko-słone. To moje ulubione połączenie. Czekolada, podobnie jak karmel, cudownie smakuje, gdy podbije się je solą. Ciasto to rozpływające się w ustach kakaowe niebo, a wierzch polany czekoladą dodatkowo podrasowałam solonymi preclami. Całość robi ogromne wrażenie na wszystkich jedzących, więc polecam.
Składniki:
- 1 duże jajko
- 1 szklanka cukru
- 180 g śmietany
- 1/4 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki kawyw temperaturze pokojowej
- 1/2 filiżanki niesłodzonego kakao
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g czekolady
- 2 łyżki masła
- garść solonych precelków
Rozgrzać piekarnik do 170 °C. Foremkę 21x21 cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce połączyć jajko, cukier, śmietanę, olej, wanilię i wymieszać do połączenia składników. Dodać kawę, kakao w proszku i energicznie zmiksować, aż ciasto będzie gładkie i wolne od grudek. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, i ponownie energicznie zamieszać, aż ciasto będzie dokładnie połączone.
Wlać ciasto, które jest dość rzadkie, do przygotowanej formy i piec przez około 25 minut, aż wbity w środek patyczek wyjdzie czysty - nie należy jednak piec zbyt długo, ciasto powinno być wilgotne. Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta, następnie posypać całymi lub lekko pokruszonymi preclami.
ale fantastyczne:) mmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi preclami :)
ilu procentową śmietanę powinnam dodać?:)
OdpowiedzUsuńa jaka śmietana ??
OdpowiedzUsuń