Kontynuując naleśnikową serię, zapraszam Was dzisiaj na pyszne pancakes z dodatkiem wiórków kokosowych. Pyszne, pulchne placuszki świetnie sprawdzają się z lemon curd albo z kremem czekoladowym. Są proste i niedrogie, to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Będziecie zachwyceni.
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 80 g wiórków kokosowych
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać z mlekiem. Masło roztopić. Mleko dodać do mąki, wymieszać, dodać masło. Mieszać aż do powstania jednolitego ciasta.
Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, nastawić płomień na średnią moc. Wlewać porcję ciasta, a gdy na wierzchu pojawią się gęsto bąbelki, przewracać pancake'a na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami: lemon curd, krem czekoladowy, cukier puder.
Uwielbiam je ale najlepsze są na maślance z dodatkiem wody! ;) W tedy wychodzą fajnie puszyste.
OdpowiedzUsuńPyszne i świetnie wyglądają
OdpowiedzUsuń