Butter chicken to jedno ze sztandarowych dań kuchni indyjskiej, którą osobiście lubię prawie tak bardzo jak kuchnię włoską. Potrawa składa się z kurczaka w aromatycznej marynacie oraz nie mniej aromatycznego sosu. Jego główny składnik stanowią przyprawy znane pod nazwą garam masala. Jest to kompozycja kilku składników (najczęściej w jej skład wchodzą: kmin rzymski, kolendra, pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa), które po uprażeniu na sklarowanym maśle, w kuchni indyjskiej nazywanym ghee, nabierają niesamowicie intensywnego aromatu. Prażenie przypraw to sekret każdego dobrego sosu typu curry, więc nie rezygnujcie z tego kroku.
Do kurczaka przygotowałam szafranowy ryż. Najlepiej nadaje się do tego mój ulubiony gatunek basmati, który zresztą jest najpopularniejszy w kuchni indyjskiej. Warto ugotować go moim sposobem, na sypko – zachowuje wtedy pełnię aromatu i jest naprawdę pyszny!
Nieraz już jadłam to danie w indyjskiej restauracji, więc z czystym sumieniem mogę przyznać, że moja wersja w niczym tamtym nie ustępuje. Jeśli Wy również jesteście fanami indyjskich klimatów, będziecie zachwyceni, że w zaledwie pół godziny można stworzyć w swojej kuchni coś równie pysznego.
Po przepis zapraszam na portal CODZISW.MENU
Uwielbiam takie aromatyczne dania :)
OdpowiedzUsuń