Smaczna i efektowna babka, taka w sam raz do kawy czy herbaty. Wygląda na skomplikowaną, jest jednak bardzo prosta w wykonaniu - poradzi sobie z nią nawet początkująca kucharka.
Przepis zaczerpnęłam z programu Ewy Wachowicz. Idealna propozycja dla fanów babek (do których raczej się nie zaliczam, choć od czasu do czasu i ja skuszę się na kawałek - zwłaszcza, gdy jest równie udana jak ta).
Przepis zaczerpnęłam z programu Ewy Wachowicz. Idealna propozycja dla fanów babek (do których raczej się nie zaliczam, choć od czasu do czasu i ja skuszę się na kawałek - zwłaszcza, gdy jest równie udana jak ta).
Składniki:
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Po wystudzeniu można pokryć polewą czekoladową (z roztopionej czekolady, masła i mleka).
Różne już widziałam zebry ale ta Twoja to jest po prostu piękna:)
OdpowiedzUsuńidealna wyszla!
OdpowiedzUsuńPiękna zeberka! Ja swoją robię w prodiżu - jest wtedy wilgotniejsza i szybciej się piecze.
OdpowiedzUsuńTe paski tak idealne, że aż niewiarygodne! Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńpiękne paski Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńnie sądziłam, że to ciasto robi się tak prosto. Choć nie wiem, czy i mi by tak wyszło. Wygląda obłędnie. Szklanka wody w przepisie mnie ciekawi.
OdpowiedzUsuńPatrzę na to zdjęcie i aż mi się łza w oku kręci. To była babka, którą piec nauczył mnie... mój tata, w dzieciństwie. :) To nasze popisowe ciacho. Ale tata mówił na nie babka-tygrys. ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kama :)
Wow, this piece of writing is pleasant, my sister is analyzing these things, therefore I am going to let know
OdpowiedzUsuńher.
Feel free to surf to my weblog - cam Sexy
babka z olejem? hm od razu wydalo mi sie to podejrzane
OdpowiedzUsuńzrobilam, smakuje jak mydlo
nie umywa sie do babek z margaryna czy maslem
niemniej jednak na Twoim zdjeciu prezentuje sie pieknie :)
Zrobiłam i właśnie zajadam z chłopakiem który jest zachwycony tą pysznością ! Proste, szybkie i przepyszne mmm. Mam niską formę na babkę, więc ciasta mi zostało jeszcze na drugą babkę :D
OdpowiedzUsuńA ja zamieniłam szklankę wody na pomarańczowy,gazowany napój ... bardzo ciekawy smak ,polecam spróbować ......
OdpowiedzUsuńMoja zebra została zmodyfikowana - zamiast szklanki wody - szklanka sprite... Smak? Spróbujcie ;-)
OdpowiedzUsuń