Dziś bez przydługich wstępów... Pyszna, ekspresowa tarta makowa to sposób na świąteczne zaserwowanie makowca na kruchym cieście. Prezentuje się bardzo dobrze, a smakuje nawet lepiej.
Pozwólcie, że przy okazji będę życzyć Wam pięknych, rodzinnych Świąt wypełnionych miłością i pysznościami! :-)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- opakowanie gotowej masy makowej (900 g)
- 3 białka
Mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodać masło i 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto. 1/3 wsadzić do zamrażalnika, resztą wyłożyć formę do tarty (można ciasto najpierw rozwałkować, ja wolę miękkim ciastem wylepiać foremkę). Ciasto ponakłuwać. Białko ubić na sztywno, wymieszać z masą makową, następnie wylać ją na kruchy spód. Resztę ciasta rozwałkować, wykroić gwiazdki i choinki, które później ułożyć na masie makowej. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Starsze foty:
U mnie w domu by nie przeszła, ale jako przedsmak świąteczny, jak najbardziej tak! Mak jest pyszny! Zdrowych i Wesołych!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł świąteczny ;) super :) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuń