piątek, 22 lutego 2013

Szybka tarta pomidorowa z ciasta francuskiego

Lubię tarty na kruchym spodzie, ale ostatnio zauważyłam, że dużo bardziej smakują mi w wersji słodkiej niż wytrawnej. Maślane ciasto jakoś nie do końca mi pasuje do pikantnego czy słonego farszu. Za to uwielbiam wytrawne tarty na cieście francuskim! Sądząc po statystykach mojego bloga, Wy też bardzo je lubicie. :-)
Przedstawiam Wam zatem następną propozycję. Tarta jest naprawdę pycha! A co najważniejsze - megaekspresowa, co jest jej ogromnym atutem.

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki pesto rosso (może być też genovese)
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- 40 g parmezanu
- zioła prowansalskie, sól morska

Ciasto francuskie rozwinąć. Następnie zawiń brzegi i skleić je. Środek tarty posmarować pesto, posypać odrobiną ziół prowansalskich. Pomidorki pokroić na trzy kawałki, oliwki przekroić na pół, rozsypać na pesto. Posypać solą morską i parmezanem. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni, piec 20-25 minut do zezłocenia. Podawać od razu.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.