Już za tydzień Tłusty Czwartek, święto wszystkich łasuchów. W tym roku postanowiłam przygotować dla Was kilka przepisów, które idealnie wpasują się w konwencję tego dnia.
Na pierwszy ogień (a raczej olej ;-)) idą pyszne czekoladowe donaty/oponki z solonym karmelem. Oponki na twarogu robiło się w mojej rodzinie nie raz, zawsze jednak w wersji tradycyjnej. Tym razem chciałam, żeby były wyjątkowe, nietypowe - bardzo lubię podrasowywać klasykę. Sądzę, że osiągnęłam swój cel. Po raz pierwszy dodałam do ciasta kakao, a zamiast lukru czy cukru pudru zdecydowałam się na karmel. No dobrze, ponieważ żaden szanujący się łasuch nie będzie się za mocno wysilać w swoje święto ;-), więc karmel to po prostu kajmak - który uwielbiam! Jak już wielokrotnie wspominałam, najbardziej lubię go w połączeniu z odrobiną soli, jednak sypanie donatów solą jakoś do mnie nie przemawiało. Zastąpiłam ją więc czymś, co nadało oponkom wyjątkowości i poprawiło ich walory wizualne - solonymi pistacjami.
Oponki robi się naprawdę szybko, a najlepsze są zaraz po usmażeniu. Spróbujcie koniecznie, nie pożałujecie!
Składniki:
- 220 g mąki
- 30 g kakao
- 75 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka sody
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 125 g śmietany 18%
- olej do smażenia
- pół puszki kajmaku
- 2 łyżki mleka
- garść pistacji
Mąkę, kakao, cukier i sodę wymieszać w misce. Twaróg, żółtka i śmietanę zmiksować w blenderze na gładką masę (można też przecisnąć twaróg przez praskę). Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5 cm, wycinać krążki, a w środku niewielką dziurkę. Smażyć na nagrzanym oleju, ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Kajmak podgrzać w rondelku z dwiema łyżkami mleka. Wierzch przestudzonych pączków zanurzyć w kajmaku i posypać posiekanymi pistacjami (koniecznie solonymi - sól doskonale podkreśla smak karmelu!).
Wyglądają wspaniale! Może i przekonam się do pączków? ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wymyśliłaś :) U mnie w domu zwykle robi się pączki i faworki, a oponek wcale nie pamiętam... A na TAKIE myślę, że każdy by się skusił :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się - karmel i czekolada to duet doskonały! Mam nadzieję, że uda mi się zjeść takiego pysznego donuta w tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęciłaś ! W tłusty czwartek już wiem czym uraczę rodzinkę :D
OdpowiedzUsuńAlez rozpusta! Wygladaja oblednie :)
OdpowiedzUsuńRozpustne! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń