Pyszna migdałowa babka z dodatkiem żurawiny. To moja tegoroczna propozycja na babkę wielkanocną. Jest nieskomplikowana, pyszna i długo zachowuje świeżość.
Jeśli nie zdobędziecie mielonych migdałów, zmielcie w młynku płatki migdałowe z odrobiną cukru pudru.
Wypróbujcie ten wypiek. Będzie Wam smakować. :-)
Składniki:
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 garść żurawiny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- żurawina i migdały do posypania
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Po kolei dodawać jajka, a następnie aromat migdałowy, miksując do gładkości. Dosypać mąkę i migdały przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać na niskich obrotach miksera lub szpatułką do połączenia się składników. Na koniec wmieszać garść żurawiny.
Formę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką i wlać ciasto. Piec w temperaturze 160ºC około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika przez chwilę studzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę.
Z cukru pudru i mleka stworzyć gęsty lukier. Polać wystudzoną babkę, posypać żurawiną i migdałami.
Fantastycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis a i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj Madziu, zachęcasz, zachęcasz do kucharzenia :-) Oglądam Twój blog od jakiegoś czasu (i celowo użyłam słowa "oglądam"), ciekawe, piękne zdjęcia, takie... reklamowe? A "deski" bezbłędne. Uwielbiam Twoje stylizacje, widać, jak bardzo się rozwinęłaś. Tak trzymaj ;-)
OdpowiedzUsuńP.S. Baba również obłędna!