niedziela, 26 czerwca 2011

Bruschetta z pomidorami.

Kupiłam ostatnio kilogram wspaniałych, słodkich pomidorków koktajlowych, które aż prosiły się, by jak najszybciej je wykorzystać. Postanowiłam więc użyć ich dziś do zrobienia pysznego i prostego śniadania w stylu włoskim. Mój brat pracuje jako kierowca w piekarni i przywozi codziennie fantastyczny chleb na zakwasie, więc grzanki (które są podstawą bruschetty) wyszły po prostu boskie! A w połączeniu  z dobrze przyprawionymi pomidorkami - stanowiły idealny, lekki początek dnia.

Składniki (na 2-3 osoby):
- 6 kromek chleba
- 400 g pomidorków
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- zioła, sól, pieprz

Pomidorki podzielić na ćwiartki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pomidorów. Wlać oliwę, dodać sól, pieprz i zioła (najlepsza, oczywiście, świeża bazylia), wymieszać. Chleb opiec w tosterze lub na patelni grillowej. Nakładać pomidory i od razu, jeszcze ciepłe, podawać.

1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie! Marzy mi się teraz taka przekąska...

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.