niedziela, 1 stycznia 2012

Mississipi Mud Cake

Fantastyczne ciasto czekoladowe, idealny wypiek dla wszystkich czekoladoholików! Ma wspaniałą konsystencję, troszkę przypominającą brownie, ale mniej zakalcowatą, za to bardziej puszystą i rozpływającą się w ustach. To klasyk ze Stanów Zjednoczonych - ciasto wzięło nazwę od  błotnistych (mud - ang. błoto) rozlewisk Mississippi. Bardzo smakowało nam podane z lodami śmietankowymi. Przepis stąd. POLECAM!

Składniki:
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady (u mnie 300 - 2 tabliczki mleczne i 1 gorzka)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g cukru (u mnie 150)
- 4 jajka
- 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki oleju

Tortownicę o średnicy 22 cm (u mnie 24) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu.
Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć).  Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.