środa, 14 marca 2012

Ciasto marchewkowe.

Dałam się wrobić. Tak, cwana Magdalena dała się w końcu komuś wrobić. Na szczęście takie wrabianie mi niestraszne, bo dałam się wrobić w pieczenie ciasta dla moich współpracowników - których lubię, a którzy z kolei najwyraźniej lubią, jeśli nie mnie, to chociaż moje wypieki. ;-) Piekłam na wyraźne i wielokrotnie wyrażane życzenie pana Edmunda, ale cała ekipa się załapała - na zdjęciu Ola, moja niegdysiejsza nauczycielka angielskiego, ktoś, komu naprawdę wiele zawdzięczam, a obecnie moja współpracowniczka.
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a ponieważ to znikło w ciągu kilku godzin - chyba nie tylko mi smakowało. Było bardzo aromatyczne, idealnie wilgotne, a jednocześnie puszyste, bez śladu zakalca. Z kremową, słodką polewą z serka smakowało wybornie. Jak dla mnie - marchewkowe idealne!
Sam przepis wzięłam od Evenki, jednak troszkę go zmodyfikowałam.

Składniki:
- 3 średnie starte marchewki (2 szklanki)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru brązowego
- 3/4 szklanki cukru białego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej i dalej ubijać. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą piernikową, wymieszać z masą jajeczną. Dodać starte marchewki i ponownie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i posypanej mąką formy (u mnie okrągła o średnicy 24 cm). Piec ok. 50 minut w temp. 170 st.C.

Krem:
- 25 dag serka kremowego typu 'Philadelphia'
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru

Wszystkie składniki utrzeć razem na gładką masę, wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta i wyrównać. Można ozdobić - np. tak jak ja zwiniętymi w różyczki paskami marchewki.

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie wierzyłam, że ciasto z marchewką w ogóle może komuś smakować, dopóki sama go nie spróbowałam... jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram się do zrobienia ciasta marchewkowego, zachęciłaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda imponująco! nie dziwie się że wszystkim smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio też zrobiłam ciasto marchewkowe, jest to z pewnością jedno z tych ciast do którego będę często wracać:) twoje wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marchewkowe wypieki.
    Twoje ciasto wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie. Ja jak ostatnio robiłam ciasto marchewkowe to wyszło zbyt suche. Muszę spróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jakiej tarce należy zetrzeć marchewki, na większych czy mniejszych oczkach?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.