Pyszna, prosta i szybka potrawa wegańska. Sposób na sycący obiad bezmięsny. Jeśli lubicie cieciorkę, będzie jak znalazł. Ja uwielbiam i zamierzam powtórzyć to danie jeszcze nie raz!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki garam masala
- sól, pieprz
- puszka krojonych pomidorów
- puszka ciecierzycy
- garść kolendry
- ryż
Cebulę pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju. Papryczkę i czosnek posiekać, dodać do cebuli, krótko dusić. Dodać słodką paprykę w proszku, curry i garam masala, podsmażać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać pomidorami w puszcze i gotować na dużym ogniu ok. 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodać ciecierzycę, gotować jeszcze 5 minut.
Potrawkę posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem.
świetny pomysł na ciecierzycę!
OdpowiedzUsuńO, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńI zaczami nawet podobnie poczyniam...
:)
Tym przepisem uratowałaś mi dziś obiadokolację. Dziękuję, było pyszne ;) P.s. A zdjęcia jak zwykle piękne!
OdpowiedzUsuńWłaśnie próbuję przygotować sobie na obiad, zobaczymy jak wyjdzie. Jak masz więcej takich ciekawych wegańskich potraw to bardzo chętnie poczytam i wypróbuję przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne . Przypomina mi fasolkę po bretońsku , z tym że jest o wiele lżejsze . Pierwszy raz przyrządzałam ciecierzycę . Fajny przepis.
OdpowiedzUsuń