Jeśli zwykły schabowy już dawno Wam się przejadł, na pewno szukacie nowego pomysłu, jak wykorzystać ten niedrogi i smaczny kawałek wieprzowiny. Proponuję zatem spróbować dorzucić do niego równie niedrogą cebulę i wyjdzie Wam pyszne, pełne smaku danie, doskonałe zarówno z ziemniakami, jak i mniej węglowodanowo - tylko z sałatką.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 duże cebule
- kilka gałązek tymianku (może być też suszony)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- olej rzepakowy do smażenia
- 4 nieduże kotlety schabowe (lub 2 większe)
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
Cebule pokroić na piórka. Na patelnię wylać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i często mieszając, szklić na średnim ogniu. Posolić, popieprzyć, dalej smażyć około 15 minut, aż zacznie nabierać złocistego koloru. Dodać dwie łyżki octu balsamicznego, cukier i odrobinę tymianku i smażyć, aż smak octu nieco złagodnieje.
Schab rozbić pięścią lub tłuczkiem na cienkie kotlety. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Smażyć na średnim ogniu, aż będą lekko złociste.
Kotlety wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć skarmelizowaną cebulkę. Podawać z ziemniakami i/lub z dowolną sałatką (np. z rukoli).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz