Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Pączuszki są mięciutkie i po prostu pyszne, zwłaszcza świeże i jeszcze ciepłe. Można je zrobić w zasadzie w niecałe pół godziny - licząc czas smażenia, więc naprawdę nie widzę powodów, dla których mielibyście ich nie spróbować!
Składniki:
- 400 g serka homogenizowanego (u mnie z prawdziwą wanilią)
- 4 jajka
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem, następnie dodać składniki suche i zmiksować. wcześniej suche składniki i miksujemy całość. Olej rozgrzać (nie może być ani za gorący, ani za zimny - warto wypróbować na pojedynczym pączku), następnie za pomocą dwóch łyżeczek namoczonych w oleju nabrać ciasto i delikatnie wrzucić na tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem lub obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu.
Szybkie i smaczne. Robiłam takie wielokrotnie, są delikatne i puszyste.
OdpowiedzUsuńRobiłam takie niedawno. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńWow, wspaniałe zdjęcia! *.*
OdpowiedzUsuńPączki wyglądają bardzo apetycznie! :)