Pyszne, pulchne i nieskomplikowane - oto sposób idealny na serowe pączusie, którymi możecie w tym roku świętować Tłusty Czwartek. Są o wiele lepsze niż te ze sklepu, więc naprawdę warto poświęcić chwilkę na ich przygotowanie.
Składniki:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 -1 l oleju rzepakowego
Twaróg przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę. Następnie dodać pozostałe składniki i za pomocą szpatułki wyrobić gładkie ciasto - musi być na tyle gęste, by dało się uformować niekoniecznie idealne, ale jednak kulki. Olej dobrze nagrzać w garnku. Zwilżonymi olejem dłońmi formować malutkie kulki i smażyć aż do zezłocenia. Osączyć na papierowym ręczniku, następnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńpiękne fotki i pączki na pewno wyszly smaczne
OdpowiedzUsuńa u nas na szybko królują ostatnio oponki :)
OdpowiedzUsuń3 szkl mąki
2 jajka
2serki homogenizowane
cuk waniliowy
2 płaskie łyżeczki p.d.p.
wyrobione ciasto wałkuję, wycinam lampka do czerwonego wina kółeczka a kieliszkiem środki :)
i na oleju smażymy :)
mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Pysznie wyglądają, a jaka piękna patera:)))
OdpowiedzUsuń