Dziś zapraszam Was na burgera w wersji wegetariańskiej, z pysznym kotlecikiem z ciecierzycy obtoczonym ziarnami sezamu. Jedząc go, wcale nie będziecie tęsknić za kawałkiem krówki - przekonajcie się sami!
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- garść kolendry lub pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki sezamu
- sól, pieprz
- 2 bułki pełnoziarniste
- kilka liści sałaty
- kilka krążków cebuli
- 2 plastry sera cheddar
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu ostrego
- 1 łyżeczka octu winnego
- olej do smażenia
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać i rozłożyć na kilka minut ręczniku do przeschnięcia. Cebulę, czosnek i chilli wrzucić do malaksera, zmielić na drobno, następnie dodać ciecierzycę, kolendrę, mąkę i przyprawy. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą - mogą pozostać grudki.
Masę formować lekko naoliwionymi dłońmi w duże kotlety (z tych proporcji powinny wyjść 2-3). Obtaczać w sezamie, następnie smażyć na oleju, aż będą złote.
Ketchup wymieszać z majonezem i octem na sos.
Bułkę przekroić, przez chwilkę podpiec w piekarniku. Na dolną część nałożyć trochę sosu, następnie sałatę, na to falafel, ser i cebulę, ponownie polać sosem.
A ja za to jestem zdeklarowaną wegetarianką (:D) i takie burgery uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :). Muszę wypróbować. Skoro da się z ciecierzycy zrobić takie cudo to z soczewicy pewnie też...próbowałaś może kiedyś coś takiego zrobić?
OdpowiedzUsuń