Dziś zapraszam Was na śniadanie inspirowane brytyjską klasyką. Jeśli lubicie konkretne jedzeniowo poranki, powinniście spróbować. Niezbyt często, oczywiście, bo pewnie znajdą się zdrowsze sposoby na rozpoczęcie dnia, ale od czasu do czasu - czemu nie! :-)
Składniki:
- 3 plasterki boczku
- 300 g drobnych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- 1-2 jajka
Boczek podsmażyć na dużej suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący, następnie odłożyć go na talerzyk i na tej samej patelni roztopić łyżkę masła. Oczyszczone wilgotną ściereczką pieczarki wrzucić w całości na patelnię (powinny być drobne, w innym przypadku trzeba je pokroić). Smażyć, cały czas mieszając, aż będą rumiane i stracą większość wody. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć pieczarki na talerz, a na patelni usmażyć jajko sadzone - na niewielkim ogniu, najlepiej tylko z jednej strony, by żółtko pozostało płynne. Boczek na chwilkę wrzucić jeszcze na patelnię, żeby troszeczkę się podgrzał i wyłożyć wszystko na talerz. Podawać ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz