Udało mi się kupić pół kilograma truskawek za okazyjną cenę. Co prawda nazwanie ich truskawkami to spore nadużycie, bo nijak się mają do naszych polskich, wygrzanych w słońcu owoców, ale dają pewną namiastkę wiosny przy tej kiepskiej, zupełnie niewiosennej pogodzie. Zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Może roladę? Ale nie, rolada była ostatnio... Muffiny? Rodzinka się nimi przejadła. Okej, zrobię torcik. Co prawda nie byłam pewna, czy sprostam zadaniu, bo pieczenie biszkoptów nie jest moją mocną stroną (a przynajmniej nie było) - ale spróbuję chociaż! I co? I wyszło pysznie! Biszkopt wyrósł wspaniale, w czasie stygnięcia opadł tylko na środku, tworząc idealnie równą powierzchnię, a do tego był bajecznie wilgotny - idealny! Do tego dżem, truskawki i śmietana - i pyszny torcik bez żadnej specjalnej okazji gotowy! Polecam!
Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 5 kopiatych łyżek mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
- łyżka ekstraktu waniliowego (może też być cukier wanilinowy)
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo szklankę cukru. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, wsypać do piany z żółtkami, dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni C przez 35–40 minut. Po upieczeniu studzić kwadrans w otwartym piekarniku, a następnie wyjąć i zdjąć obręcz. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Składniki na obłożenie:
- 500 ml śmietanki 36%
- pół szklanki cukru pudru (lub więcej, w zależności od upodobań)
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół słoiczka dżemu truskawkowego
- szklanka mocnej herbaty z cytryną
- 500 g truskawek
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Oba blaty biszkoptu nasączyć mocną herbatą. Na dolnym blacie rozsmarować dżem truskawkowy, wyłożyć 2/3 śmietany. Przykryć drugim blatem, pokryć go śmietaną i obłożyć odszypułkowanymi, przekrojonymi na pół truskawkami. Można ozdobić strużkami rozpuszczonej mlecznej czekolady, ale to już fanaberia. ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz