środa, 11 lipca 2012

Włoski sernik z ricottą



Niedawno moja mama kupiła ricottę, sądząc, że jest to coś w rodzaju mascarpone. Chciała, żebym zrobiła tiramisu. Owszem, ricotta to też biały ser, ale od mascarpone różni się na tyle znacząco, że nie wyobrażam sobie go nim zastępować. Postanowiłam wykorzystać go inaczej - piekąc sernik. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło naprawdę pyszne, zbite, wilgotne, lekko cytrusowe - dokładnie takie, jak lubię najbardziej. Polecam! Przepis Dorotus, ale trochę przeze mnie zmieniony.

Składniki na spód:
· 200 g ciasteczek maślanych (lub digestive)
- 80 g roztopionego masła.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasteczka pokruszyć (można to zrobić na przykład blenderem), wymieszać z roztopionym masłem. Dno formy wyłożyć masą ciasteczkową, schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:
- 1 kg ricotty
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki (80 g) sułtanek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować serek ricotta. Z opakowania odlać wodę. Serek odcisnąć na sitku, przez gazę lub lniany ręczniczek, by usunąć nadmiar płynu.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (krótko) na jednolitą masę, pod koniec dodając bakalie. Wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 70 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Wystudzić, schłodzić przez 3 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem (niekoniecznie). Można podawać z owocami i sosem waniliowym.

7 komentarzy:

  1. Piękny, musiał wyśmienicie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uważam, że sernik piękny. Ricotta jest serkiem bardzo delikatnym, uwielbiam wszelkie potrawy z niego.

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sernik tak sie na mnie patrzy,a ja go nie mogę sięgnąć, szkoda :)


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Ja ostatnio miałam nadmiar ricotty i nie wiedziałam, co z nią począć. A mogłam takie pyszne cudo wyczarować;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja się zastanawiałam co przygotuję z okazji zbliżających się urodzin :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten spływający sos waniliowy i maliny... pysznie wygląda Twój sernik :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.