Obecnie pracuję nad przepisami, które pojawią się w następnym numerze magazynu Lounge. Tematyka wyjątkowa, więc i potrawy powinny Was zainteresować. A przynajmniej postaram się, żeby tak było. :-) Tymczasem wrzucam przepis, który ukazał się w poprzednim numerze (do obejrzenia online TUTAJ). Avocado zazwyczaj nie kojarzy mi się z wytrawnymi daniami obiadowymi, ale okazuje się, że w tej roli sprawdza się idealnie! Dlatego polecam gorąco wypróbowanie tego nietypowego połączenia smaków.
Składniki (na dwie porcje):
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 dojrzałe avocado
- sok z ½ limonki
- garść świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 8 pomidorów suszonych z oliwy
- parmezan, skórka z limonki
Makaron ugotować al dente. Avocado przeciąć na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Natychmiast polać sokiem z połowy limonki, żeby avocado nie sczerniało. Dorzucić bazylię i czosnek, zblendować na gładki sos, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać parmezanem i startą skórką z limonki, ułożyć pokrojone w paseczki pomidory suszone. Udekorować listkiem bazylii.
Awokado w charakterze dodatku do makaronu jeszcze nie jadłam. Zaciekawił mnie ten pomysł.
OdpowiedzUsuńjaki kolor. jakie smaki!
OdpowiedzUsuńnie pogardzę talerzem takich pyszności!
wygląda przepysznie. Dzisiaj chyba wypróbuje:)
OdpowiedzUsuń