poniedziałek, 7 stycznia 2013

Makaron z sosem z avocado i bazylii

Obecnie pracuję nad przepisami, które pojawią się w następnym numerze magazynu Lounge. Tematyka wyjątkowa, więc i potrawy powinny Was zainteresować. A przynajmniej postaram się, żeby tak było. :-) Tymczasem wrzucam przepis, który ukazał się w poprzednim numerze (do obejrzenia online TUTAJ). Avocado zazwyczaj nie kojarzy mi się z wytrawnymi daniami obiadowymi, ale okazuje się, że w tej roli sprawdza się idealnie! Dlatego polecam gorąco wypróbowanie tego nietypowego połączenia smaków.

Składniki (na dwie porcje): 
- 300 g makaronu spaghetti 
- 1 dojrzałe avocado 
- sok z ½ limonki 
- garść świeżych liści bazylii 
- 2 ząbki czosnku 
- sól, pieprz 
- 8 pomidorów suszonych z oliwy 
- parmezan, skórka z limonki 

Makaron ugotować al dente. Avocado przeciąć na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Natychmiast polać sokiem z połowy limonki, żeby avocado nie sczerniało. Dorzucić bazylię i czosnek, zblendować na gładki sos, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać parmezanem i startą skórką z limonki, ułożyć pokrojone w paseczki pomidory suszone. Udekorować listkiem bazylii.

3 komentarze:

  1. Awokado w charakterze dodatku do makaronu jeszcze nie jadłam. Zaciekawił mnie ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki kolor. jakie smaki!
    nie pogardzę talerzem takich pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie. Dzisiaj chyba wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.