W prostocie siła! Powtarzałam to już wielokrotnie i pewnie jeszcze kilka razy powtórzę, choć to fakt, który wszystkim jest znany. Owszem, czasami lubię jakieś wymyślne dania i połączenia smaków, ale zazwyczaj i tak okazuje się, że najlepsze dania to te najprostsze, nieprzekombinowane.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 200 g jagód
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Tym razem zapraszam Was na pyszny biszkopt z kremem jagodowym posypany cukrem pudrem. Smakuje naprawdę wyśmienicie i tak też się prezentuje, choć nie ma w nim nic skomplikowanego. Spróbujcie, nie zawiedziecie się.
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 200 g jagód
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąki i startą skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 18 cm, piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
150 g jagód wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż owoce rozpadną się i puszczą sok. W chłodnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną, powoli dodawać płyn do jagód, cały czas mieszając. Gotować, aż do powstania gęstego kisielu. Odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło zmiksować z trzema łyżkami cukru pudru, aż powstanie puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać kisiel jagodowy. Na koniec wmieszać pozostałe jagody i wstawić krem do lodówki, aż nieco stężeje.
Biszkopt przeciąć na dwa blaty. W połowie szklanki wody rozpuścić łyżkę cukru, dodać sok z cytryny i tak przygotowanym ponczem nasączyć dolny blat. Rozłożyć krem, przykryć wierzchnim blatem. Posypać cukrem pudrem.
O mamuniu, to ciasto wygląda wprost obłędnie!
OdpowiedzUsuńIdealny :) Piękne zdjęcia, super opis.
OdpowiedzUsuńPorywam ten kawałek do herbatki.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
WYGLĄDA SMACZNIE:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny biszkopt
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż