Nie wiem, czy wiecie, ale od poniedziałku (7. lipca) trwa Tydzień Grecki w Lidlu. Kuchnia grecka nie jest może najpopularniejsza w Polsce, ale to właśnie dlatego tak fajne są akcje Lidla - pozwalają zapoznać się ze smakami, których na co dzień u nas nie ma.
Z tej okazji zapraszam Was na pierwszy na moim blogu konkurs, w którym możecie wygrać kosze produktowe z fantastycznymi greckimi smakołykami. W środku m.in. oliwa z oliwek, miód grecki z orzechami, oliwki zielone bez pestek, anchois, chałwa, orzeszki ziemne w cieście o smaku tzatziki czy słodkie galaretki z żywicą o smaku pistacji. Do rozdania mam aż 5 takich koszy!
A teraz kilka zasad konkursu:
1. Oswajamy kuchnię grecką! Żeby wziąć udział w konkursie, wystarczy zaproponować przepis na danie z wykorzystaniem trzech klasycznych składników, które się z tą kuchnią kojarzą: feta, oliwki (czarne lub zielone) i oliwa z oliwek. Oczywiście liczę na Waszą kreatywność – to w końcu produkty, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów!
2. Przepis lub opis potrawy wraz z imieniem i adresem e-mail autora należy zamieścić w komentarzu pod tą notką - każdy może zaproponować tylko jedno danie!
3. Konkurs trwa od 10.07 - 17.07.2014 r., a wyniki pojawią się na blogu najpóźniej 20.07.2014.
4. Zwycięzcy zobowiązani są do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników. W przypadku nieotrzymania tych danych, wybrane zostaną inne osoby.
5. Przy okazji zapraszam do polubienia fanpage'a mojego bloga Magda Kucharzy i sponsora nagród Lidl Polska.
Czekam na Wasze zgłoszenia! :-)
Ja proponuję sałatkę : Cykoria, oliwki bez pestek, feta, pomidorki cherry, pieprz i oliwa z oliwek i kilka kawałków piersi z kurczaka z rożna bądź z grilla.
OdpowiedzUsuńCykorię porwij na kawałki, a fetę pokój na kwadraciki.
W dużej misce połącz cykorię, fetę, pomidorki, oliwki i kurczaka.
Dopraw pieprzem i skrop oliwą z oliwek!
Wspaniała kolacja, polecam!
Pozdrawiam ciepło!
Kobiecemysli.pl
moje@kobiecemysli.pl
Makaronowa patelnia :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 250 g makaronu
- ser feta
- około 150 g pokrojonych czarnych oliwek
- kolorowe papryczki pokrojone w kostkę ( zielona, czerwona)
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- garść posiekanej bazylii
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączamy.
2. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy makaron i chwilę podsmażamy. Dorzucamy paprykę, posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy. Dodajemy ser feta, czarne oliwki i garść bazylii. Delikatnie mieszamy i po około 2 minutach zdejmujemy z ognia.
3. Podajemy na talerzach, udekorowane listkami bazylii .... my zajadamy prosto z patelni :) Monika
Jestem Ania (fibiad@wp.pl) i mam następującą propozycję: koszyczki rozmaitości. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółeczka wieksze nieco niż otwory w formie na muffiny, Formę smarujemy delikatnie pędzelkiem oliwa z oliwek i umieszczamy tam wyciete krążki ciasta. Farsz: szpinak z czosnkiem i papryczkami jalapenjo, nie za dużo ale dośc aby by wyrazisty smak doprawić solą i pieprzem świeżo zmielonym trochę, oczywiście dusimy na oleju z oliwek. Farsz nr 2: pierś kurczaka drobno kroimy w kostkę, wrzucamy do miski posypujemy curry i mieszamy aby przyprawa oblepiła każdy kawałeczek, wrzucamy na rozgrzana patelnie na oliwe z oliwek z dodatkiem małsa, dusimy do miękkości czyli chwilkę:), Farsz nr 3: Ser feta - kostki posypane delikatnie bazylią i krażki oliwek czarnych. Ułożenie: Jak już w formie na muffiny znajdują się krążki ciasta to układamy: szpinak , kilka kostek fety z oliwkami a na to kurczaka w curry. Możemy na wierzch ułożyć plasterek mozzarelli albo zwyłego sera typu gouda. Wkładamy do piekarnika nagrzany do 180 a potem odkręcam na grill wyższą temperaturę 200 stopni jak jest już prawie gotowe, aby ser na wierzchu się zrumienił. Podajemy ciepłe prosto z pieca z salsą z ogórków i pomidorów. Życzę smacznego,jest to mój autorski przepis. Mam nadzieję że będzie smakować :) Pozdrawiam wszystkich.
OdpowiedzUsuńA ja proponuję roladki z kurczaka nadziewane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami owinięte w prosciutto. Do tego skropione oliwą z oliwek grillowane szparagi i przepyszny obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńAnia, toffeenutbar@gmail.com
Pozdrawiam cieplutko :)
A ja tak dla odmiany mam prosty pomysł na śniadanie w greckim stylu, a co. Kokilki (lub formę na muffiny, jak kto woli) należy wysmarować oliwą- najlepiej pikantną, taką z papryczką chili w środku. Na dno każdej kokili wkładamy po dwa plasterki szynki parmeńskiej, tak by była również na bokach i zaktyła całe wnętrze naszej kokilki. Kroimy ser feta w kostkę, kurki smażymy na maśle i oliwie z oliwek ( dwie łyżki masła i kilka kropel oliwy z oliwek, tak by masło nam się nie spaliło). Doprawiamy kurki odrobiną soli i pieprzu. Do kokilek wkładamy ser feta wymieszany z usmażonymi kurkami. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10-12 minut. Szynka parmeńska powinna być chrupiąca, jajo ścięte. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami i szczypiorkiem.
OdpowiedzUsuńTaka moja wariacja na temat greckiego śniadania, polecam.
Klaudia
klaudiaxpieniazek@gmail.com
UsuńWspaniały przepis, inny od wszystkich i nie skomplikowany,JESTEM ZA! ;-)
UsuńZgadzam się z poprzednim komentarzem, świetny przepis!
UsuńJa proponuję prostą sałatkę z pomidorów z czterema rodzajami sera.
OdpowiedzUsuńPomidory kroimy w dość grube plastry, rozkładamy na nich pokrojone w kostkę sery : feta, mozarella, pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni i ser typu włoskiego, posypujemy pokrojonymi w talarki oliwkami. Całość doprawiamy sosem/dresingiem : oliwa, syrop z agawy, odrobina czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz oraz dowolne zioła. Podajemy po pół godzinie od zrobienia.
smaczniutkie.pl@gmail.com
A ja proponuje proste a pyszne danie :-) potrzebujemy bagietkę, którą kroimy na kromeczki, na patelnię grillową układamy nasze bagietki i rumienimy je z obydwu stron. Przekładamy na talerz, fetę kroimy w plastry i układamy na bagietkach, oliwki kroimy na pół i kładziemy na fecie a wszystko skrapiamy dobrą oliwą. I już. Pyszne danie gotowe :-) smacznego :-)
OdpowiedzUsuńMarzena
szkodzinska.marzena@gmail.com
Grecka Uczta - Kolacja Rybaka
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI NA WIELKĄ UCZTĘ:
2 świeże ośmiorniczki
10 mini świeżych kalmarów
500 g krewetek królewskich w pancerzach
6 dużych ziemniaków
1/2 szklanki oliwy z oliwek
200 g sera feta
250 g oliwek zielonych bez pestek
250 g oliwek czarnych bez pestek
2 pęczki natki pietruszki
6 ząbków młodego polskiego czosnku
sok z jednej dużej cytryny
1 łyżka przyprawy do ziemniaczków
sól czosnkowa
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki garam masala
pieprz
roszpunka
2 litry wody
1 bulionetka warzywna lub włoszczyzna
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
Owoce morza dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę lub bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą krewetki zanurzamy i po chwili wyławiamy i odkładamy na papierowy ręcznik. To samo później robimy z kalmarami. Krewetki i kalmary max 30 sekund zanurzamy we wrzątku. Na sam koniec powoli zanurzamy macki ośmiornicy tak aby poskręcały się one, i zanurzamy całą ośmiornicę. Trzymamy we wrzątku około 15-20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik.
Naczynie żaroodporne, blaszkę lub brytfankę lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza i zasypujemy oliwkami. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następnie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z opcją góra dół. Pieczemy 60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy na termoobiegu 15-20 minut obficie posypując rozkruszonym serem feta.
* jestem autorką przepisu jak każdego innego na blogu chyba, że zaznaczyłam tam, że danie jest inspiracją.
Klaudia Leszczyńska- Wachnik
mail: clauditte90@gmail.com
Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki.
Polecam moje ulubione Muffiny z fetą i oliwkami - idealne na drugie śniadanie, piknik, lub jako dodatek do sałatki... :)
OdpowiedzUsuńskładniki:
2 i 1/2 szklanki (375 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka (250 ml) mleka
1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
200 g fety
150 g czarnych oliwek bez pestek (lub pół na pół czarne i zielone oliwki)
1/2 łyżeczki soli
sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Fetę pokrój w niewielką kostkę, oliwki przekrój wzdłuż na pół. Ser, oliwki i zioła dodaj do mąki i wymieszaj. W drugiej misce trzepaczką rozmąć jajka, dolej mleko i oliwę, dokładnie wymieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych i niezbyt dokładnie wymieszaj (składniki powinny się tylko połączyć). Masę rozdziel do formy wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (lub ok. 200 st. C jeśli pieczesz góra-dół). Piecz 20-25 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i się zrumienią, a patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i przestudź.
Smacznego!
Kasia
kasia_kuston@op.pl
Quiche z grecką nutą
OdpowiedzUsuńSkładniki:
cukinia
małe opakowanie oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół opakowania fety
pomidor
oliwa z oliwek
duży jogurt grecki
2 jajka
sól/pieprz
zioła prowansalskie
spód: ciasto francuskie/ciasto kruche
sposób przygotowania:
Blachę do tarty lub inną małą blachę wykładamy ciastem (w zależności od upodobań może to być ciasto kruche lub francuskie).
Cukinie kroimy z plasterki i podsmażamy chwilę na oliwie z dodatkiem czosnku. Na cieście układamy cukinię, pokrojoną w piórka cebulę, pomidory oraz fetę.
Jogurt grecki mieszamy z jajkami. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Zapiekamy do momentu, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego.
Kasia
kasiaiw19@wp.pl
Może mało oryginalnie, ale za to pysznie i zdrowo, klasyczna sałatka grecka, krucha sałata lodowa, którą mam w ogródku, pomidor, ogórek, cebula czerwona, wiejskie jaja na twardo i składniki od Lidla, ser feta, oliwki i sos woda+ oliwa + sok z cytryny i przyprawy. Chyba nie muszę pisać, jak to się robi, bo najprostsza sałata świata.
OdpowiedzUsuńWeronika
Usuńonablog@onet.pl
Proponuję zawijane bułeczki z pastą z sera feta, suszonych pomidorów z dodatkiem oliwek.
OdpowiedzUsuńCiasto:
1/2 kg mąki
1/4 ciepłego szklanki mleka
1/4 kostki drożdży (25g)
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 jajko
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy aż zaczną pracować (gdy zacznie się robić piana na powierzchni). Dodajemy wodę, oliwę z oliwek, jajko oraz mąkę i łyżeczkę soli i dobrze wyrabiamy - około 10 minut. Przykrywamy ściereczką na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotowujemy składniki nadzienia:
Suszone pomidory w oliwie z oliwek z ziołami (150 g, z olejem 270) - nie odsączamy z oleju
500 g sera feta
zielone oliwki - garść
Pomidory z oliwą z oliwek oraz fetą miksujemy na gładki krem. Oliwki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Nadzienia nie trzeba doprawiać - składniki są wyraziste w smaku.
atenassj2@gmail.com
Wyrośnięte ciasto krótko ugniatamy i rozwałkowujemy na cienki prostokąt (około 0,5cm grubości). Na powierzchni rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy oliwkami, zawijamy w roladę i kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Bułeczki układamy na przygotowanej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Bułeczki pieczemy około 15-20 minut aż zaczną się rumienić. Studzimy na kratce lub drewnianej stolnicy. Smacznego:)
Proponuję przygotować letnią makaronową sałatkę. Ponieważ kokardki to jeden z moich ulubionych makaronów, jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Ta sałatka to połączenie jajek z lekko kwaśnym smakiem suszonych pomidorów z ostrością oliwek z papryką oraz chilli z młynka, do tego lekka goryczka świeżej bazylii: fioletowej i zielonej, a wszystko to przełamane słonym smakiem sera. Składniki na 1 porcję:
OdpowiedzUsuńgarść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec
po kilka listków bazylii fioletowej i zielonej
kawałek sera sałatkowego feta
kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
oliwki zielone i czarne
chili w młynku
1 jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ser kroimy w kostkę, jajka na ćwiartki i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z 1 łyżką oliwy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pozostałych składników, mieszamy. Do sałatki dodajemy również listki bazylii, mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZe względu na porę roku - wybrałabym makaron z pieczonymi pomidorami, posypany oliwkami i soczyście polany oliwą w trakcie pieczenia, na to na koniec świeżo rozkruszona feta i dużo świeżej bazylii.
OdpowiedzUsuńPomidory 300g
Makaron Pełne Ziarno 40g
Oliwki czarne 3 sztuki
Kapary 5 sztuk (niekoniecznie)
Oliwa z oliwek 10g
Feta 30 g
Świeże listki bazylii
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na
połówki.
2. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwką. Delikatnie doprawić solą i pieprzem, lekko
oprószyć cukrem i posiekanymi kaparami. Skropić
oliwą.
3. Włożyć do piekarnika na 20 minut w temp 200 stopni tak
aby się lekko przypiekły.
4. Wyjąć z piekarnika, posiekać drobno pomidory, dodać
oliwki i zapiec przez kolejne 5 minut.
5. Podawać z ugotowanym makaronem.
6. Posypać rozkruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii
mojetworyprzetwory@op.pl
Ja zaproponowałabym kotleciki z baraniny, nadziewane fetą, pomidorami i cukinią,a do tego prostą sałatkę w stylu greckim- sałata, feta, oliwki, ogórek i co kto lubi skropione oliwą. Pycha!
OdpowiedzUsuńPaulina aschlee@interia.pl
W związku z tym, że mamy lato i czas idealny na pikniki, grille czy też wycieczki rowerowe i piesze proponuję przepis na pikantne ciasteczka z oliwkami i fetą. Świetnie nadają się do zabrania ze sobą na wycieczkę czy też do przekąszenia na wakacyjnej imprezie. Oto przepis:
OdpowiedzUsuńszklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
pół posiekanego pomidora
40 g czarnych oliwek
40 g zielonych oliwek
40 g sera feta
łyżka posiekanego, suszonego chili
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cayenne
szczypta pieprzu
Mąkę mieszamy z proszkiem, a jogurt z oliwą.
Wlewamy mokre składniki do suchych i łączymy.
Dodajemy pokrojonego pomidora, pokrojony w małą kosteczkę ser, przekrojone na pół oliwki oraz przyprawy.
Całość mieszamy i zagniatamy.
Formujemy wałeczek i kroimy ciasteczka o grubości około 1,5 cm.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Pozdrawiam
Diana
diana_kowalczyk@yahoo.com
Bardzo fajny konkurs! Uwielbiam kuchnię grecką za dużą przewagę miodu i bakalii w deserach ;) Ja zaproponuję deser słodko-słony, niestety nie dla tych ''dietujących'' mimo stawianych pozorów ;)
OdpowiedzUsuńOtóż jest to ser feta z orzechami włoskimi w miodzie oraz świeżymi grillowanymi figami
Składniki /2 porcje/:
1 kostka sera feta
Orzechy włoskie w miodzie z tygodnia Greckiego Lidl
2 dojrzałe figi
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka rodzynek
1 suszona morela
Rodzynki i pokrojoną wcześniej morelę moczymy w letniej wodzie.
Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni. Figi przecinamy na 4 części, zasypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika. Trzymamy je tam aż puszczą sok i będą lekko przypieczone.
Kostkę sera feta odsączamy z nadmiaru wody, przecinamy na pół, układamy na talerzykach i polewamy miodem. Z miodu wyławiamy orzechy i układamy je na serze. Bakalie odcedzamy i posypujemy nimi nasz deser. Figi wyjmujemy z piekarnika i układamy koło sera.
Gotowe i smacznego :)
Na początku miałam opory do tego sera na słodko ale jest idealny :)
Pozdrawiam,
Natalie
nataliekudli@gmail.com
Witam!!
OdpowiedzUsuńJa proponuję pyszną pizzę, gdzie oliwę wykorzystamy do przygotowania ciasta, a na wierzchu na sosie przygotowanym ze świeżych pomidorów ułożymy ser feta, oliwki pokrojone na plasterki, mozarelle i cebulkę pokrojoną w piórka. Polecam!! Magda - magdao2@poczta.onet.pl
Ja przygotowałabym Pieczone bakłażany z fetą i oliwkami.
OdpowiedzUsuńJednego bakłażana kroimy na 3-4 plastry, z wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy przyprawami typu sól i ulubione zioła. Na wierzchu układamy ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki pokrojone na połówki. Wkładamy na 7-8 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Danka - danutaostrowska1@wp.pl
Ja proponuję rogaliki z ciasta francuskiego z fetą i oliwkami :)
OdpowiedzUsuńSer feta mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami (zielone i czarne). Dodajemy świeżą bazylię i odrobinę rozmarynu oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Mieszamy. Gotowe ciasto francuskie kroimy w trójkąty i na każdym układamy po jednej łyżce masy serowo-oliwkowej. Rogaliki zwijamy, a wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Pieczemy w 190*C do zrumienienia.
Pozdrawiam,
Agata
bubsien@gmail.com
Moja propozycja na powyższe 3 składniki to:
OdpowiedzUsuńGRILOWANY BAKŁAŻAN NADZIEWANY FETĄ, OLIWKAMI, ANCHOIS ORAZ POMIDORKAMI :)
składniki: 200g fety, oliwa z oliwek, 4łyżki czarnych oliwek, garść pomidorków koktajlowych, 2 bakłażany, garstka anchois, sól, pieprz, koperek, bazylia
Bakłażany myjemy i kroimy na połówki. Ostrym nożem nacinamy miąższ. Nastawiamy elektryczny gril (piekarnik lub po prostu patelnie). Wlemamy trochę oliwy z oliwek, i po chwili układamy połówki bakłażana miąższem do dolu i grilujemy (pieczemy lub smażymy)bprzez kilka minut z każdej strony. W między czasie fetę oraz oliwki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do osobnej miseczki. Dorzucamy anchois, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, koperek oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Z gotowych bakłażanów wydłubujemy miąższ i kroimy go w kosteczkę, by po chwili dorzucić go do fety i oliwek. Wszystkie składniki farszu mieszamy i wypełniamy nim wydrążone wcześniej bakłażany. Tak przygotowane grilujemy przez kilka minut i podajemy ciepłe:)
Pozdrawiam,
Marysia
Żeby oswoić kuchnię grecką, najlepiej ją połączyć z polską - na przykład do fety, oliwek i oliwy dodać botwinkę :) Danie podane w formie łódki, może krążyć po talerzu jak między wyspami greckimi.
OdpowiedzUsuńA zatem: Łódeczki z botwiną i fetą
Ciasto:
2 szkl. mąki chlebowej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3/4 szkl. wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i odstawiamy ciepłe miejsce w omączonej mące pod przykryciem na godzinę do półtorej - do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy farsz:
1 pęczek botwinki (liście i łodyżki)
1 por
ok. 125 g sera feta
garść zielonych oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Na oliwie podsmażamy pokrojonego w talarki pora i posiekaną w miarę drobno botwinkę. Doprawiamy solą (niewiele!) i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Zostawiamy na ogniu kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Do przestudzonych warzyw dodajemy pokruszony ser feta i pokrojone na ćwiartki oliwki.
Teraz wracamy do ciasta. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na owalny placek. Na środku układamy porcję farszu i łączymy boki ciasta, tworząc kształt łódki. Układamy łódeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 220 stopniach przez ok. 15 minut.
Danie doskonałe do jedzenia "solo", a także jako warzywny dodatek do dania głównego.
I jeszcze mail!
Usuńewapopielarz@op.pl
Feta z oliwkami w oliwie ziołowej składniki:
OdpowiedzUsuń150g fety
15 oliwek
¾ szklanki oliwy
kilkanaście listków świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka siekanego rozmarynu
½ łyżeczki soli
przygotowanie:
Fetę kroję w kostkę, wrzucam do słoiczka. Na wierzch wrzucam oliwki.
Oliwę rozrabiam z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, kolendrą i solą. Przygotowaną oliwą zalewam fetę z oliwkami. Zakręcam szczelnie słoik i odstawiam do lodówki na 3 dni.
Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.
U MNIE W DOMU HIT OD 1 SPRÓBOWANIA
Patrycja patxd@poczta.onet.pl
Pieczona feta
OdpowiedzUsuńSkładnik:
Feta
Oliwa z oliwek
Oliwki
Pomidory
Papryka
Czosnek
Oregano
Bazylia
Sól
Pieprz
Czosnek niedźwiedzi
Do miseczki wlewam oliwę z oliwek. Dodaję bazylię, oregano, pieprz, sól, przeciśnięty czosnek, czosnek niedźwiedzi. Fetę zanurzam w marynacie na kilka godzin. Po wyciągnięciu zawijam w folię aluminiową. Dodaję pokrojone w plasterki pomidora i oliwki oraz pokrojoną w słupki paprykę. Zawijam dokładnie folią aluminiową i piekę na grillu :)
kasia2006222@interia.pl
Moja propozycja - foccacia z oliwkami z gęstym sosem z sera feta
OdpowiedzUsuńSkładniki na foccacię:
10 g drożdży
150 ml ciepłej wody
50 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
300 g mąki
łyżeczka soli
garść zielonych oliwek
Przygotowujemy rozczyn - drożdże mieszamy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (poza oliwkami) i dokładnie wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy, układamy na blaszce i odstawiamy ponownie na ok. godzinę.
Po wyrośnięciu do ciasta wtykamy oliwki, możemy posypać ulubionymi ziołami. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni.
Składniki na sos z sera feta:
opakowanie sera feta
duże opakowanie jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
sok z połówki cytryny
pieprz i sól do smaku
Wszystkie składniki miksujemy razem. Podajemy do ciepłego pieczywa foccacia.
Justyna, e-mail: tyskatyska88@gmail.com
Moja propozycja:Warzywa w pomidorach
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2-3 małe cukinie
2 bakłażany
3 czerwone papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 pomidory
natka pietruszki
pół szklanki oliwy
szklanka wody
sól, pieprz
natka pietruszki
Dodatkowo:
ser feta
oliwki
Bakłażana kroimy w plastry i solimy aby puścił gorycz. Następnie dokładnie płuczemy i wycieramy do sucha. Cukinię, pomidory i paprykę też kroimy w plastry, natomiast cebulę i czosnek i bardzo drobną kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pomidorów, na to układamy warstwę bakłażanów, cukinię, każdą warstwę dokładnie solimy i posypujemy solą. Następnie dajemy cebule, czosnek i natkę pietruszki. Na to kładziemy krążki papryki i pozostałe pomidory. Całość jeszcze raz doprawiamy. Całość polewamy oliwa i wodą, i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około półtorej godziny. Podajemy ciepłe lub zimne z pieczywem, i pokrojonym w kostkę serem feta oraz oliwkami.
sabinamalik16@gmail.com
Tortilla w greckim stylu
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 placków tortilli
Podwójna pierś kurczaka
Sałata lodowa
Ser feta
Czarne oliwki bez pestek
Pomidory
Sól, pieprz, czosnek, oregano
Oliwa z oliwek
Sos czosnkowy (gotowy lub domowej produkcji – jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz)
Pierś kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek połączonej z ulubionymi przyprawami (sól, czosnek, pieprz, oregano). Następnie kroimy w plasterki i smażymy.
Tortillę wypełniamy pokrojoną sałatą lodową, kurczakiem, serem feta, oliwkami i pomidorami. Dodajemy sos czosnkowy. Zawijamy i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).
Łukasz
lukaszmordon@poczta.fm
Mielone w greckim stylu
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g wieprzowego mięsa mielonego
100 g sera feta
1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego
1 łyżeczka musztardy
suszony tymianek
oregano
sól, pieprz
kilka czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, oliwą i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut.
Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych oliwek skropionych oliwą z oliwek i przyprawioną świeżymi ziołami.
Edyta
pasja_smaku@wp.pl
Sałatka z kaszą kuskus, arbuzem i fetą.
OdpowiedzUsuńOrzeźwiająca, lekka, idealna na słoneczną, grecką pogodę.
A w Polsce? Sprawdzi się do dań z grilla, a jedzona solo
Składniki
/4 porcje/
1/2 szklanki kaszy kuskus
250 g sera feta
garść czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek wymieszane z łyżeczką posiekanej bazylii
łyżka drobniutko posiekanej świeżej mięty + kilka listków do dekoracji
2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
1/4 małego arbuza
Kuskus zalej wrzątkiem (tyle, żeby przykrył kaszę) i zostaw do ostygnięcia. Ser pokrój w kostkę a oliwki w plastry, dodaj do kaszy i wymieszaj z oliwą z bazylią. Tak przygotowane składniki wstaw na minimum 10 minut do lodówki, żeby przeszły aromatem bazylii.
Na chwilę przed podaniem do sałatki wmieszaj posiekaną miętę, miąższ arbuza pokrojony w kostkę lub w formie wydrążonych kulek i łyżkę sezamu. Sałatkę posyp pozostałym sezamem, ozdób listkami mięty.
Smacznego!
Iza
iza.matenka@gmail.com
Witam,
OdpowiedzUsuńPolecam tartę z anchois, oliwkami i fetą- palice lizać.
Składniki
1 kg cebuli
oliwa
kula ciasta chlebowego
100 g anchois
150g fety
garść czarnych oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
ewentualnie zioła prowansalskie, odrobina cukru
Sposób przygotowania
Obraną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na łagodnym ogniu na odrobinie oliwy, aż się leciutko zrumieni (w tym celu można dodać odrobinę cukru). Ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia, przykrywamy warstwą cebuli, na niej równomiernie rozkładamy anchois, posypujemy oliwkami oraz pokruszoną fetą. Lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy (ewentualnie można posypać ziołami
prowansalskimi). Pieczemy 20 minut w 180°C. Tartę podajemy letnią.
A tutaj przepis na ciasto chlebowe:
Ciasto chlebowe
1 łyżeczka świeżych drożdży
ok. 350 ml letniej wody
odrobina cukru i soli
550 g mąki
odrobina mąki do wyrabiania ciasta
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż mocno urosną. Łączymy z przesianą mąką i oliwą, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Z ciasta chlebowego możemy również zrobić pyszne bułeczki z różnymi dodatkami np. z cebulą, suszonymi pomidorami czy też naszą ulubioną mieszkanką ziół.
Smacznego!
Ania
amularska@gmail.com
Moja ulubiona sałatka grecka, także moich rodziców :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1 opakowanie rukoli
-1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek
- 1 pomidor
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- małe opakowanie fety
Przygotowanie:
sos:
Oliwę z oliwek wymieszaj z miodem.Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy i miodu.Zamieszaj.
Sałatka:
Rukolę umyj i osusz.Dodaj do niej pokrojone suszone pomidory i oliwki.Świeżego pomidora pokrój na ćwiartki i również dodaj do pozostałych składników.Dodaj również pokrojoną fetę.Całość wymieszaj z octem balsamicznym oraz solą.Polej przygotowanym wcześniej sosem.Smacznego! :)
Weronika
wwojciechowska6@gmail.com
Proponuję klasyczną ale podkreślam klasyczną grecką sałatę. W której tak na prawdę nie ma sałaty.
OdpowiedzUsuńSkładniki (dowolna ilość):
pomidor
ogórek zielony
czerwona cebula
papryka
czarne oliwki
ser feta*
bazylia suszona
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
Pomidory, ogórki, cebulę czerwoną oraz paprykę pokroić jak wam pasuje. Wymieszać wszystko, dodać oliwki, oliwę i ocet winny. Ułożyć na talerzu na wierzch kładąc centymetrowy plaser sera feta. Posypać wszystko bazylią i posolić. Podawać z świeżą bagietką.
* Jakiś czas temu odkryłam ser feta właśnie z Lidla który właśnie przypomina prawdziwą grecką fetę a do tej sałatki nadaje się idealnie. Polecam!
Smacznego!:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń