Ja byłam zachwycona, założę się, że i wy będziecie. :-)
Składniki na mus:
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łodygi rabarbaru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki cukru
Truskawki i pokrojony, obrany rabarbar wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać, następnie dusić ok. 20 minut, aż owoce zmiękną i rozpadną się. Pod wpływem cukru i ciepła całość zgęstnieje na mus, niemalże dżem. Podawać z usmażonymi pancakes.
Składniki na pancakes:
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem do jajek, zmiksować. Mąkę, sól i proszek do pieczenia dodać do płynnych składników, dokładnie zmiksować. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Cudowne zdjęcia :) Ależ nabrałam ochoty na pancakes :)
OdpowiedzUsuńLetni akcent w plackach jak najbardziej na tak! ;)
OdpowiedzUsuńi ten rozlewający się mus truskawkowy! pysznie!
OdpowiedzUsuń