Sezon na rabarbar niniejszym uważam za rozpoczęty! Bardzo się z tego powodu cieszę, bo uwielbiam rabarbar.
Na dobry początek coś prostego: pyszny słodki syrop rabarbarowy z dodatkiem limonki. Będzie cudownym orzeźwieniem w ciepłe dni, a przechowywany w lodówce może postać kilka tygodni. Polecam!
Składniki:
- 4 długie łodygi rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 limonka
Rabarbar umyć, jeśli to konieczne obrać, pokroić na cząstki, wrzucić do garnka. Zasypać cukrem, zalać wodą. Dodać startą skórkę limonki. Syrop gotować ok. 30 minut, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, a syrop nabierze gęstości i różowego odcienia. Następnie przecisnąć przez gęste sitko i wymieszać z sokiem z limonki.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz