Psianka podłużna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman, oberżyna. Wszystko to nazwy tego samego warzywa – szanownego bakłażana. To naprawdę wspaniałe warzywo, które doskonale czuje się w towarzystwie niemalże każdego dodatku, jaki wpadnie nam do głowy. Wbrew pozorom, nie ma z nim dużo roboty. Kiedyś trzeba było go posolić i odsączyć, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki – dziś większość gatunków dostępnych na naszym rynku nie wymaga takich zabiegów. Jest niedrogi i bardzo smaczny, a co więcej – podobno działa jak afrodyzjak!
Spróbujcie mojej wersji bakłażana, po brzegi wypełnionego aromatycznym farszem z kuskusu i pomidorów suszonych, a przekonacie się, że warto na stałe wprowadzić go do swojego menu. Całości dania dopełniają słodkie, podpieczone pomidorki koktajlowe i świeża rukola. Smacznego!
Przepis na http://codzisw.menu
Uwielbiam pieczone bakłażany! Super przepis! :)
OdpowiedzUsuń