Lubicie burgery? Kto ich nie lubi! Już dawno temu został z nich zdjęty urok paskudnego mięsopodobnego kotleta w ogromnej bułce, które można było kupić w tanich fastfoodowych budkach. Teraz burger to porządne, pełnowartościowe danie składające się z dobrej jakości mięsa i pysznych dodatków.
Moja wersja zawiera kilka typowo włoskich składników, które nadają burgerowi wyjątkowego smaku. Bazyliowe pesto, parmezan i rukola doskonale pasują do porządnej porcji wołowiny zamkniętej w pełnoziarnistej bułce.
Składniki (na 2 burgery):
- 300 g mielonej wołowiny
- sól, pieprz
- 80 g parmezanu
- 2 garście liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 plastry pomidora
- 2 garście rukoli
- 2 duże bułki pełnoziarniste
Wołowinę doprawić solą i pieprzem. Uformować dwa zgrabne kotlety. Ułożyć na suchej patelni grillowej (albo na grillu elektrycznym) i smażyć, w zależności od upodobań. Obok ułożyć także przekrojone na pół bułki, aby nieco się podpiekły i stały się chrupiące.
W tym czasie przygotować pesto: do malaksera wrzucić bazylię, czosnek, parmezan i słonecznik, całość zalać oliwą. Zmiksować.
Spód bułek posmarować pesto, ułożyć rukolę, na to wyłożyć burgery. Na wierzchu ułożyć po plastrze pomidora, ponownie polać odrobiną pesto i posypać pozostałym parmezanem. Przykryć drugą częścią bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz