piątek, 19 sierpnia 2011

Spaghetti z pulpecikami

Ostatnio widziałam program, w którym tę potrawę przygotowywał Jamie Oliver. Nie zapisałam sobie przepisu (poza tym chyba trochę przytłoczył mnie ogrom ziół i przypraw, które ten facet dodaje), ale sama idea spaghetti z pulpetami bardzo mi się spodobała, więc postanowiłam zrobić je po swojemu. To całkiem dobra alternatywa dla spaghetti bolognese. :-)

Składniki:
- 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)
- 1 jajko
- garść bułki tartej
- zioła prowansalskie
- puszka krojonych pomidorów w zalewie
- mała cebula
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, chilli
- olej do smażenia
- makaron spaghetti
- (opcjonalnie) tarty parmezan

Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą i odrobiną ziół, formować małe pulpeciki. Smażyć je równomiernie na rozgrzanym oleju na złoto. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oleju. Wyłożyć pomidory, dodać zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier i chilli. Dusić na małym ogniu ok 15-20 minut, w połowie duszenia dodać świeżą bazylię i pulpeciki. W tym czasie ugotować makaron spaghetti. Potrawę warto udekorować listkiem bazylii, a wierzch posypać startym parmezanem.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sosy z dodatkiem pulpecików;) Kojarzą mi się z Rodziną Soprano;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, takie klasyki lubię najbardziej :) Pyszne danie, bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze nie jadłam spaghetti w takiej wersji. Będę musiała kiedyś to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka, pyszna klasyka... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak wspaniała klasyka.
    aj, tak po włosku ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. podobną wersję pamiętam z programu Rachel Allen. jak dla mnie wyśmienite danie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.