piątek, 4 maja 2012

Tarta szpinakowa z fetą i kurczakiem.

W zamrażarce już od kilku miesięcy zalegał mrożony szpinak. To nieczęsty gość w mojej kuchni i zupełnie nie miałam na niego pomysłu - oczywiście już dawno temu zapomniałam, po co właściwie go kupiłam. W końcu jednak natchnęło mnie, żeby w końcu jakoś go spożytkować. I udało mi się to wyśmienicie! Moja dzisiejsza tarta to połączenie szpinaku, fety, kurczaka, czosnku, mnóstwa parmezanu i ciasta francuskiego, które uwielbiam. Nie spodziewałam się, że potrafię zrobić tak smaczne szpinakowe danie. Wygląda na to, że powinnam się bardziej doceniać. ;-)

Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- kostka sera typu feta
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 100-120 g parmezanu

Kurczaka pokroić na małe kosteczki i podsmażyć. Rozmrożony szpinak wyłożyć na patelnię, przesmażyć na maśle, dodać pokruszoną fetę i dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić kurczaka i zetrzeć czosnek, ściągnąć z palnika.
Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem francuskim - brzeg powinien być dość wysoki, a spód podwójny. Włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekać spód przez 5 minut.
Do nieco przestudzonego farszu dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem. Przyprawić pieprzem i solą (feta jest słona, więc trzeba uważać, żeby nie przesolić), wyłożyć na podpieczony spód i posypać startym parmezanem. Tartę piec jeszcze 25 minut, podawać lekko przestudzoną.

4 komentarze:

  1. Magdo, wspaniałe zdjęcia!
    A tarta rewelacyjna. taka lekka, wiosenna.
    idealna na ową porę, kiedy majówka w pełni ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie, gdy jest ze szpinakiem!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie się zapowiada ta tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie wstawiłam do piekarnika smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.