O chlebku bananowym Sophie Dahl słyszałam już wieki temu. Wielu twierdziło, że jest to najlepszy przepis na tego rodzaju wypiek ze wszystkich dostępnych. Nigdy jednak nie miałam okazji go upiec, więc trudno mi było odnieść się do tych recenzji. Aż do przedwczoraj.
Raju, ten chlebek faktycznie jest boski! W ciągu dwóch dni upiekłam dwa. Jedyną moją zmianą w recepturze było zmniejszenie ilości cukru i liczby bananów - chlebek nic nie traci na smaku, a dzięki temu jest bardziej puszysty, mniej zbity. Takim właśnie poprawionym przeze mnie przepisem dzielę się z Wami. Do mojego chlebka dorzuciłam jeszcze kropelki czekoladowe, można także dodać orzechy włoskie albo np. pokrojone na kawałki krówki, ale i bez jakichkolwiek dodatków będzie pysznie!
To wypiek z kategorii dziecinnie prostych i tanich, idealnych do utylizacji sczerniałych bananów, więc naprawdę warto go wypróbować. Ja jestem zachwycona i na pewno będę powtarzać ten chlebek nie raz.
Składniki:
- 3 mocno dojrzałe banany
- 1 jajko
- 150 g brązowego cukru
- 75 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- czekolada, krówki lub orzechy włoskie
Banany rozgnieść na papkę w misce, dodać jajko, cukier i roztopione masło, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól, sodę, dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Na koniec można dodać czekoladę lub orzechy. Małą foremkę babkową wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto i piec 1 h w temperaturze 170 stopni.
nie ma to jak bananowe ciacho! najlepsze na śniadanie, jeszcze wprost takie ciepłe, z masłem orzechowym! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bananowce:) twój chlebek wyszedł bosko!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bananowe ciasta, zwłaszcza że udają się dobrze również w wersji bez jaj i glutenu. Ten wygląda tak apetycznie, że zaraz chyba też upiekę :)
OdpowiedzUsuńCzy te trzy banany to już ilość po zmniejszeniu ,czy w twoim jest ich mniej?Piekny.
OdpowiedzUsuńW przepisie są już zmniejszone przeze mnie ilości. Chlebek wychodzi pyszny!
Usuńchlebek bananowy... ale to bardziej chlebek czy bardziej babka?
OdpowiedzUsuńz szynka zjem kromeczkę? :)
Biorąc pod uwagę składniki - jak sądzisz? ;-)
UsuńChlebek to zwyczajowa nazwa tego wypieku, ale bliżej mu do babki niż do chlebka. Choć tak naprawdę co kto lubi. ;-)
najlepszy przepis.chlebek wyszedł pyszny .
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny ale zakalec:-) :-) masz może pomysł, dlaczego? Trzymałam się ściśle instrukcji.
OdpowiedzUsuńZbyt wysoka temperatura? Pieczenie z góry i z dołu, może piekarnik nie dopieka? Lub za dużo ciężkich dodatków?
UsuńRobiłam w wersji z gorzką czekoladą i skórką z pomarańczy, coś pięknego <3
OdpowiedzUsuń