W mojej najbliższej rodzinie raczej nie ma tradycji robienia przetworów. Babcia czasami robiła kompoty truskawkowe, ale w zasadzie nic więcej. Nigdy zatem nikt nie nauczył mnie, jak robić domowe dżemy czy konfitury, nigdy też nie miałam nawet świadomości, jakie to może być pyszne! Przekonałam się o tym niedawno, gdy po raz pierwszy zrobiłam dżem truskawkowy. Od tego czasu minęło zaledwie kilka dni, a już trzech z czterech słoiczków nie ma. Będzie chyba trzeba zrobić go więcej!
Mój dżem to połączenie truskawek z wanilią. Bajeczne połączenie. Dla zagęszczenia użyłam Konfiturfixu, ale nie jestem przekonana do składu, więc już postanowiłam, że następne słoiczki zrobię z użyciem naturalnej pektyny, którą można kupić online.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 450 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1/2 cytryny
- 1 opakowanie Konfiturfixu lub 15 g pektyny
Truskawki umyć, odszypułkować i wrzucić do garnka. Owoce zasypać cukrem, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii, wrzucić także jej skórkę. Wstawić na ogień i gotować, mieszając, aż owoce zaczną puszczać sok i nieco się rozpadać. Po ok. 5 minutach gotowania wyciągnąć skórkę wanilii, dodać sok z cytryny i rozgnieść owoce na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie dosypać Konfiturfix lub pektynę, wymieszać dokładnie i gotować ok. 3 minut.
Słoiczki ok. 350 ml i zakrętki wyparzyć. Gorący dżem (będzie dość rzadki, ale po wystudzeniu stężeje) wlać do słoików, natychmiast zakręcić i postawić do góry nogami. Jeśli dżem ma przetrwać całą zimę, warto go spasteryzować, gotując słoiki ok. 15 minut w garnku wody.
urocze słoiczki :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowy dżemik:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie poszukuję przepisu na dżemik truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńa ile wyszło słoiczków?
UsuńTak jak napisałam we wstępniaku - cztery. :-)
Usuńracja, przeczytałam że 4 to już zjedzone
Usuńdzięki!