Są takie ciasta, które smakują zawsze i wszystkim. Jednym z takich ciast jest klasyczny ucieraniec z owocami. Sprawdza się przy każdej okazji, a że składniki prawie każdy ma w domu, można go upiec w każdej chwili, nawet dla niespodziewanych gości. Ta receptura to mój pewniak - ciasto zawsze wychodzi, jest proste, szybkie i tanie.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g moreli
- 2 łyżki brązowego cukru
Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodać margarynę i krótko zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmiksować ją na niskich obrotach miksera w masę. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25x25 cm, na wierzchu ułożyć równomiernie połówki moreli, skórką do dołu. Owoce posypać brązowym cukrem, który lekko się skarmelizuje. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Super, uwielbiam takie proste, zawsze udające się ciasta, szczególnie, jak są tak pięknie podane :-)
OdpowiedzUsuńProste, a jakie efektowne! :)
OdpowiedzUsuńproste, a jakie zacne i kuszące!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto robię bardzo często.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
takie ciasa sa najlepsze latem:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda... a ja chyba zamiast moreli dam truskaweczki z własnej działeczki :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta nigdy się nie nudzą :)
OdpowiedzUsuń