Krem grysikowy jadłam po raz pierwszy w wykonaniu mamy mojej koleżanki i muszę przyznać, że nie od razu zorientowałam się, z czego został zrobiony. Ponieważ jednak smakował mi bardzo, od razu poprosiłam o przepis. I tak sobie leżał i leżał, aż w końcu postanowiłam go wykorzystać, inspirując się przepisem niezastąpionej Dorotki.
To ciasto tanie, proste i dość szybkie - w zasadzie jedynym problemem jest tu czas tężenia galaretki, który można skrócić w zamrażarce. Warte jest jednak czekania - jest fantastyczne. Na pewno Wam też będzie smakowało!
Składniki:
- 600 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- małe opakowanie biszkoptów
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku (750 ml), odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty.
Nasionka wanilii wydrążyć i wrzucić wraz z wydrążoną skórką do mleka, zagotować. Wyciągnąć skórki, dodać kaszę mannę i gotować, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia. Cukier puder utrzeć z miękkim masłem na jasny, gładki krem, następnie stopniowo dodawać waniliową kaszkę. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wyłożyć na biszkopty, w jeszcze ciepły powciskać truskawki. Zalać lekko tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.
Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńProste do zrobienia ciacho. Takie lubię :o) wygląda pysznie :o)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta lubię latem:)
OdpowiedzUsuńosttanio robiłam podobne ciacho, biło rekordy popularności:)
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam takie: http://smakowisko.pl/torcik-z-kaszy-manny/
OdpowiedzUsuńpycha deserek, pozdrawiam
Uwielbiam kaszę mannę, będę musiała taki przygotować :)
OdpowiedzUsuń