poniedziałek, 30 maja 2011

Czekoladowe ciasteczka z chilli

Uwielbiam maślane ciasteczka! A maślane, czekoladowe ciasteczka ze szczyptą dodającego charakteru chilli uwielbiam jeszcze bardziej. Szybkie i smaczne, godne polecenia!

Składniki:
- 120 g masła
- 150 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki kakao
- szczypta chilli

Wszystkie składniki zagnieść. Z ciasta zrobić kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko rozpłaszczyć dłonią lub widelcem (co doda ciasteczkom ładnego wgłębienia). Piec 15 minut w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, więc uważać przy ściąganiu z blachy.

12 komentarzy:

  1. już od dłuższego czasu te ciastka chodzą mi po głowie. koniecznie muszę je zrobić. liczę na słowo, że są pyszne! (;

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam :) piękne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można użyć mąki owsianej ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są cudowne :D od dziś chyba moje ulubione ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak wystygna to nie beda sie kruszyc?

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wielokrotnie robiłam ciasteczka według tego przepisu i muszę stwierdzić, iż są wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te ciasteczka, ale osobiście wolę dodać odrobinę więcej chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piekę zobaczymy!

    OdpowiedzUsuń
  9. A jajek nie dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro nie ma ich w przepisie... ;-) Do ciasteczek nie trzeba dodawać jajek. :-)

      Usuń
  10. Jak wstawilam je do piekarnika to cale sie rozplynely ;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.