Uwielbiam maślane ciasteczka! A maślane, czekoladowe ciasteczka ze szczyptą dodającego charakteru chilli uwielbiam jeszcze bardziej. Szybkie i smaczne, godne polecenia!
Składniki:
- 120 g masła
- 150 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki kakao
- szczypta chilli
Wszystkie składniki zagnieść. Z ciasta zrobić kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko rozpłaszczyć dłonią lub widelcem (co doda ciasteczkom ładnego wgłębienia). Piec 15 minut w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, więc uważać przy ściąganiu z blachy.
już od dłuższego czasu te ciastka chodzą mi po głowie. koniecznie muszę je zrobić. liczę na słowo, że są pyszne! (;
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) piękne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć mąki owsianej ? ;)
OdpowiedzUsuńSą cudowne :D od dziś chyba moje ulubione ciasteczka
OdpowiedzUsuńa jak wystygna to nie beda sie kruszyc?
OdpowiedzUsuńSą kruche, ale nie kruszą się. :-)
UsuńJuż wielokrotnie robiłam ciasteczka według tego przepisu i muszę stwierdzić, iż są wyborne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka, ale osobiście wolę dodać odrobinę więcej chilli :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę zobaczymy!
OdpowiedzUsuńA jajek nie dodajemy?
OdpowiedzUsuńSkoro nie ma ich w przepisie... ;-) Do ciasteczek nie trzeba dodawać jajek. :-)
UsuńJak wstawilam je do piekarnika to cale sie rozplynely ;/
OdpowiedzUsuń