piątek, 27 maja 2011

Szybkie ciastka francuskie z ananasem.

Uwielbiam ciasto francuskie i jego uniwersalność. Świetnie pasuje zarówno do słonych, jak i słodkich potraw, a przede wszystkim jest szybkie i bezproblemowe, więc w mojej lodówce zwykle leżą ze dwa-trzy opakowania. Tak, opakowania - nie mam wystarczająco dużo cierpliwości, by sama takie ciasto zrobić. Nikomu to jednak nie przeszkadza, ponieważ kupne ciasto francuskie (z Lidla na przykład) jest naprawdę smaczne. A z dodatkiem ananasa, cukru i marmolady - nawet bardziej niż smaczne!

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- puszka ananasów w lekkim syropie
- marmolada
- cukier waniliowy

Ananas wyłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z syropu. Ciasto rozwinąć i powycinać kółka większe o centymetr lub dwa od krążków ananasa. Ananas kłaść na krążki, w środek włożyć pół łyżeczki marmolady, całość posypać cukrem waniliowym, który w pieczeniu lekko się skarmelizuje. Piec w 200 stopniach 15-20 minut. Najlepsze zaraz po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.