czwartek, 19 maja 2011

Spaghetti z rukolą.

Mam w lodówce wielkie opakowanie rukoli i kombinuję, jak mogę, co by tu ciekawego z nią zrobić. Bo uwielbiam rukolę - za ten jej charakterystyczny, nieco gorzkawy smak. Bardzo lubię sałatki, w której gra główną rolę, lubię pizzę z jej udziałem, i kanapki, a od dziś także spaghetti. Bo okazuje się, że z makaronem komponuje się zadziwiająco dobrze! Polecam wypróbować, zwłaszcza że to potrawa prosta, szybka i sycąca.

Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- puszka pomidorów krojonych
- dwa ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
- garść kaparów
- dwie garście rukoli

Makaron zagotować. Starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć krótko na odrobinie oliwy, wlać pomidory z puszki i dusić, aż pomidory rozpadną się, a nadmiar soku odparuje. Doprawić solą i pieprzem, można dodać ulubione zioła, choć niezbyt dużo, żeby nie przytłumiły wyrazistego smaku rukoli. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i liśćmi rukoli, posypać kaparami.

1 komentarz:

  1. Dominika Kościuk19 maja 2011 21:11

    Też uwielbiam Rukolę. Konsumuję ją nawet na kanapkach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.