Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g cukru
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 350 g masła lub margaryny
- 300 ml coca-coli
- 120 ml mleka
- 3 jajka
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej wbić jajka, roztrzepać je, następnie dodać mleko, roztopione masło oraz coca-colę. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC (termoobieg - ok. 165ºC). Piec ok. 50 minut, następnie nakryć folią aluminiową i piec jeszcze 20-30 minut - do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz