Świeże letnie pomidory to najlepszy dodatek do piersi z kurczaka. Możecie mi wierzyć, nie ma nic lepszego, niż winny pomidorowy sos z odrobiną śmietany i dużą ilością ziół, a do tego aromatyczna pierś z kurczaka i mój ulubiony ryż basmati. Danie szybkie, nieskomplikowane, a jakie pyszne!
Składniki:
- 800 g pomidorów (poza sezonem lepiej użyć tych z puszki - mają więcej smaku)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże lub suszone: bazylia, oregano, pietruszka
- sól, pieprz do smaku
- 100 g śmietany
- duża pierś z kurczaka
- łyżka oleju
- łyżeczka papryki słodkiej
- odrobina chilli
- zmiażdżony ząbek czosnku
Z pomidorów wyciąć twarde gniazdo, a skórkę od spodu naciąć na krzyż. Wrzucić pomidory na minutę lub dwie do wrzątku, następnie zalać zimną wodą. Dzięki temu skórka z łatwością odejdzie. Obrane pomidory pokroić. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodając starty czosnek. Wrzucić pomidory i gotować, aż się rozpadną. Sos zmiksować blenderem na gładko, można też pozostawić większe kawałki warzyw. Dodać zioła i przyprawy do smaku, a na koniec zabielić śmietaną.
Kurczaka natrzeć mieszanką oleju, papryki, chilli i czosnku. Obsmażyć na patelni, następnie włożyć do sosu i podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu, aż mięso przejdzie aromatem sosu.
Podawać z ryżem lub makaronem świderki.
Hi Magda, chicken looks soooo yummy it makes me hungry right now !
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie! to ja wpadam dzisiaj na obiadek:D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jestem na TAK dla tego dania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Wygląda przepysznie! Aż się głodna zrobiłam;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić :) uwielbiam basmati :)
OdpowiedzUsuńMadziu twoje przepisy są genialne dzisiaj zrobiłam sos z twojego przepisu i wyszło smakowicie wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły :) pozdrowienia z Zabrza :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na obiad i było pyszne! Zamieniłam tylko śmietanę na jogurt naturalny i dodałam więcej czosnku. Dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuń