piątek, 6 września 2013

Kruche ze śliwkami i cynamonową bezą

Połączenie kruchego ciasta z owocami zawsze wydawało mi się idealne. Najczęściej łączę je z jabłkami w szarlotce, tym razem jednak postanowiłam wyjść poza ten schemat i sparować je ze śliwkami. Zwykle śliwki lądują u mnie w cieście drożdżowym, więc nie do końca wiedziałam, czego mogę się spodziewać po tym wariancie, ale muszę przyznać, że eksperyment zakończył się powodzeniem i ciasto było naprawdę smaczne! Jeśli lubicie kruche ciasto i śliwki lekko podkreślone cynamonem - będziecie zachwyceni.

Składniki:
- 250g mąki
- 80g cukru pudru
- 125g margaryny (lub masła)
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dużych śliwek
- 2 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu

Mąkę zmiksować z cukrem pudrem, margaryną, śmietaną, żółtkami i proszkiem w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyłożyć ciastem kwadratową blaszkę o boku 22 cm. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, lekko docisnąć. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekać ok. 20 minut, do lekkiego zezłocenia ciasta. Białka ubić z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i szczyptą cynamonu. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pokryć pianą i wstawić z powrotem. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i podpiekać, aż wierzch bezy będzie złoty i chrupiący, ok. 25 minut.

4 komentarze:

  1. Dla mnie idealne połączenie. I ta beza na wierzchu. Cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka to klasyka - po prostu najlepsza! Zapisuję przepis do zrobienia w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. co tu dużo mówić, cudowne:) achhhh

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne i ta obłędna,krucha beza,poezja smaku,uwielbiam,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.