Ciasto, które zaskarbiło sobie ogromną sympatię mojego taty i brata, a podbić ich kubeczki smakowe wcale nie jest tak łatwo. :-) Bardzo proste w wykonaniu, niedrogie, a jednocześnie naprawdę pyszne.
Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Cakes. Tried, Tested & Trusted", którą kupiłam rok temu w Anglii. Aż dziw, że dopiero teraz zaczęłam z niej korzystać - zawiera bardzo fajne przepisy opisane i pokazane krok po kroku.
Składniki:
- 400 g obranych jabłek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 duże jaja
- 180 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g cukru brązowego
- 75 g masła
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić
Miękkie masło zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej masy. Pojedynczo wmiksować jaja. Na koniec przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i ponownie zmiksować, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę, cynamon i cukier wymieszać w misce, zalać roztopionym masłem i zmiksować do uzyskania kruszonki.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozprowadzić ciasto, posypać równomiernie jabłkami, a na koniec kruszonką. Piec ok. 1h 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Takie proste ciasta są najlepsze, śliczna kruszonka :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, tak swojsko, domowo:)
OdpowiedzUsuńProste i przepyszne:)) takie przepisy lubie najbardziej:)
OdpowiedzUsuń