niedziela, 31 lipca 2011

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Na takie właśnie ciacho miałam ochotę od wieków! Uwielbiam ciasto drożdżowe, a ze śliwkami i mnóstwem kruszonki - po prostu kocham! Przepis znowu znalazłam u Dorotus, która z kolei wzięła go od Bajaderki z serwisu MniamMniam. Polecam gorąco!

Składniki na zaczyn:
- 4 łyżeczki suchych drożdży (14 g - dwa opakowania) lub 32 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki cukru

Ponadto na ciasto:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła*
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- śliwki węgierki, około 1 kilograma

I na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- cukier waniliowy - 16 g
- pół kostki roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Do dużego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć zaczyn i pozostawić do podwojenia objętości. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryte pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.
Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać roztopionym masłem, dobrze połączyć.
Blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić do ostatecznego wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka się zarumieni.

* kostka - 250 g
** użyłam formy 35x25

Ciasto, które upiekłam z tego przepisu we wrześniu 2012:

14 komentarzy:

  1. o tak - kruszonki musi być jak najwięcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. podpisuję się pod Wróżką - im więcej kruszonki tym lepiej:) choć śliweczki też są pyszne w takim cieście!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciacho:-) z owocami i kruszonka, pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczna fotka!
    uwielbiam domowe drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda, musi obłędnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upieklem wedle przepisu i nawet fajnie wyszlo ;) no i smacznie oczywiscie ale moglby byc troche wilgotniejszy pozatym szczegolem pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto. Bardzo dziekuje za przepis. To bylo pierwsze ciasto drozdzowe w moim zyciu i wyszlo rewelacyjnie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się bardzo, że wyszło! Ciasto drożdżowe jest naprawdę proste, nie należy się go bać. Mam nadzieję, że sukces zachęci Cię do dalszych wypieków. Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wyjęłam ciacho z piekarnika :) PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  10. To wspaniale, że smakuje! Sama też wkrótce zamierzam ponownie je upiec. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne wyszło. D kruszonki jednak nie rozpuszczam mas ła tylko daje takie miekkie. bo wolę taka bardziej sypką kruszonke niz taki cały "placek" na górze. Ale ciasto pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wyśmienite!Wyszło super!Polecam:-)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam wedle przepisu po raz drugi! Wyszlo przepyszne! Polecam !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.