Taką piankę zrobiłam po raz pierwszy wieki temu, posiłkując się przepisem, który podarowała mi koleżanka. Nawet nie pamiętam, czy mi smakowała, ale chyba nie zrobiła wtedy na mnie większego wrażenia - zupełnie nie wiem czemu. Przypomniałam sobie o niej dopiero teraz, kiedy zostałam zasypana zapasem mleka skondensowanego - wygrałam konkurs i SM Gostyń podarowało mi całą paczkę wypełnioną ich produktami. :-)
Pianka jest naprawdę super. Delikatna, smaczna, a w dodatku tania, szybko się ją robi i świetnie się prezentuje. Spróbujcie!
Składniki:
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 galaretki w różnych smakach i kolorach
- 3 szklanki wody
- tabliczka białej czekolady
Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Mleko skondensowane dobrze schłodzić (można umieścić na chwilę w zamrażalniku), następnie ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe części, dodać chłodną, ale wciąż płynną galaretkę, zmiksować. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wylać 3 łyżki pierwszego koloru, następnie na to trzy łyżki drugiego koloru i trzy łyżki trzeciego. Nakładać masy w ten sposób aż do ich wykończenia. Wstawić do lodówki aż do ścięcia.
Świetnie smakuje z wiórkami albo z polewą z białej czekolady (należy pamiętać, by wystudzić ją przed polaniem pianki).
o jakiej pojemnosci to mleko skondensowane??z gory dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńPuszka mleka ma 410 g, o ile pamiętam. Ale kartonik 500 g też się nada. :-)
Usuńdziekuje bardzo
UsuńLepiej ją zrobić dzień wcześniej czy bezpośrednio kilka godzin przed podaniem?
Usuńa jakich smaków galaretek użyłaś??:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam nowych galaretek Winiary - pina colada, blue curacao i pink margerita, ale zdecydowanie bardziej polecam jakieś bardziej klasyczne smaki. Świetnie sprawdziłaby się cytryna, malina i np. szafirowa z Wodzisławia. :-)
UsuńDziękuję:) dziśbede robić:)
Usuńsuper zapiszę sobie do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńAle cudo!!!
OdpowiedzUsuńale cudo, napewno zrobię;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzwariowane ciasto :D
OdpowiedzUsuńmmmmmniam toż to niebo w gębie...tak nazywam takie ciasta:-) dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńjak to genialne wygląda! jak patrzę na to piankowe ciasto to budzi się we mnie dziecko :D:D
OdpowiedzUsuńAle śliczna pianka :) Widać że taka puszysta, delikatna... no i te kolorki, piękne pastelowe :)
OdpowiedzUsuńBaardzo kolorowy i wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńmam wielką słabość do kolorowych słodyczy ;) wszystko co tęczowe wzbudza mój zachwyt.
OdpowiedzUsuńlekkie i pyszne, fantazyjna zeberka :) i pasuje do konkursu na moim blogu - zapraszam
OdpowiedzUsuńzrobię na pewno gdy będę miała dzieciaczki bo one to uwielbiają takie kolorowe rzeczy :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Moja mama w takiej formie robiła w pucharkach deser ale nie wyglądał tak ładnie bo był tylko jedno-dwu kolorowy na zasadzie warstw :) Świetny pomysł :) Już wydrukowałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Na pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńPięknie! Kolory mnie oczarowały :)
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie - te pastelowe kolory są naprawdę cudne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, ale trochę mi niższe wyszło i zastanawiam się, dlaczego, a kolory z galaretek tradycyjnych (malinowa, cytrynowa i agrestowa) nie tak intensywne. Jednak smakuje cudnie. :]
OdpowiedzUsuńA robiłaś w tortownicy 22 cm, tak jak ja?
UsuńA skąd ten niebieski kolor?
OdpowiedzUsuńgalaretka winiary - blue curacao
UsuńAlbo Szafirowa z Wodzisławia. :-)
Usuńzrobiłam wczoraj - pycha! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :-)
UsuńOstatnio zrobiłam, bardzo fajny przepis, dziękuję ! Można go zobaczyć tutaj - http://slodkigrymas.blogspot.com/2013/06/kolorowa-pianka-zebra.html :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zosia
super przepis, wczoraj zrobiłam i wyszło smakowice. Prosimy więcej takich przepisów :)
OdpowiedzUsuńJa też zrobię, wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńZaraz zabieram się do roboty! Efekty pokaże na moim blogu. Mam nadzieję, że mi się uda, bo zrobiłaś mi taką cholerną ochotę! :)
OdpowiedzUsuńdziś dzień ojca... tata się pewnie ucieszy ;)
OdpowiedzUsuńnartudzilam sie i nameczylam. pianka wcale nie chciala sie ubic:/. ale jakos wyszlo. pyszne:). w kolorach rozowo(malinowo)-pomaranczowo(brzoskwiniowo)-zielonym(agrestowa) rowniez wyglada niesamowicie.
OdpowiedzUsuńMAM PYTANIE! Czy puszka mloeka skondensowanego slodzonego też może być? Czy pianka wyjdzie zbyt slodka?
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój próg słodkości, wolałabym jednak nie ryzykować efektu "miodziku". :-)
Usuńczekam aż stężeje w lodówce,oby wyszło,wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńja zrobiłam w kolorach agrestowym wiśniowym i blue curacao :)
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś deszczowo i właśnie czekam na tęczę ale tę tęczę z lodówki :) użyłam galaretki gruszkowej, brzoskwiniowej i truskawkowej. Robiłam ta z 3 letnią córką więc pominęłam oddzielanie kolorów łyżką bo zeszłoby nam cały dzień ;))
OdpowiedzUsuńCzy uda się ono jako masa położona pomiędzy biszkopt polany białą czekoladą?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, powinno się udać! :-)
UsuńW jakiej ilości wody rozpuścić galaretki?
UsuńCzy mogę zastąpić czekolade białą, mleczną?
OdpowiedzUsuńCałą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, czy tylko spód? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Właśnie zrobiłam :) drugi raz właściwie już robię tą piankę, ale teraz zamiast papieru do pieczenia dałam folie aluminiową i chyba się rozerwała, spod tortownicy cieknie ;< . Mam nadzieję, że to nie przeszkodzi w tym żeby pianka się ładnie zsiadła.
OdpowiedzUsuńjak zrobiliscie ta pianke jak mi nie wychodzi dalej jest jak by taka plynna
OdpowiedzUsuńIdealńy przepis na tort dla 2 latka w przedszkolu to byl hit. Dziekuje Ania
OdpowiedzUsuńTo ciasto było największym delikatesem w moim dzieciństwie, na dodatek serwowane na moje urodziny :) dlatego mam do niego baardzo duży sentyment i uwielbiam !!!! Polecam wszystkim łasuchom :)
OdpowiedzUsuńA czy ciasto wyjdzie jeśli mam tortownicę 24 cm? czy muszę wtedy zwiększyć proporcje? dziękuję z góry za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTrzy różne kolory, trzy różne smaki, super!
OdpowiedzUsuńCzy galaretki rozpuścić z cukrem tylko w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu czy bez cukru? Nie będzie wtedy zbyt mało słodkie skoro trzeba je dodać do mleka niesłodzonego?
OdpowiedzUsuń34 yr old Administrative Officer Allene Hegarty, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like Mysterious Island and Playing musical instruments. Took a trip to Shark Bay and drives a Wrangler. witryna internetowa
OdpowiedzUsuń