poniedziałek, 10 października 2011

Babka "Zebra"

Smaczna i efektowna babka, taka w sam raz do kawy czy herbaty. Wygląda na skomplikowaną, jest jednak bardzo prosta w wykonaniu - poradzi sobie z nią nawet początkująca kucharka.
Przepis zaczerpnęłam z programu Ewy Wachowicz. Idealna propozycja dla fanów babek (do których raczej się nie zaliczam, choć od czasu do czasu i ja skuszę się na kawałek - zwłaszcza, gdy jest równie udana jak ta).

Składniki:
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Po wystudzeniu można pokryć polewą czekoladową (z roztopionej czekolady, masła i mleka).

13 komentarzy:

  1. Różne już widziałam zebry ale ta Twoja to jest po prostu piękna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna zeberka! Ja swoją robię w prodiżu - jest wtedy wilgotniejsza i szybciej się piecze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te paski tak idealne, że aż niewiarygodne! Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie sądziłam, że to ciasto robi się tak prosto. Choć nie wiem, czy i mi by tak wyszło. Wygląda obłędnie. Szklanka wody w przepisie mnie ciekawi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrzę na to zdjęcie i aż mi się łza w oku kręci. To była babka, którą piec nauczył mnie... mój tata, w dzieciństwie. :) To nasze popisowe ciacho. Ale tata mówił na nie babka-tygrys. ^^

    Pozdrawiam, Kama :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, this piece of writing is pleasant, my sister is analyzing these things, therefore I am going to let know
    her.

    Feel free to surf to my weblog - cam Sexy

    OdpowiedzUsuń
  7. babka z olejem? hm od razu wydalo mi sie to podejrzane
    zrobilam, smakuje jak mydlo
    nie umywa sie do babek z margaryna czy maslem
    niemniej jednak na Twoim zdjeciu prezentuje sie pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i właśnie zajadam z chłopakiem który jest zachwycony tą pysznością ! Proste, szybkie i przepyszne mmm. Mam niską formę na babkę, więc ciasta mi zostało jeszcze na drugą babkę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja zamieniłam szklankę wody na pomarańczowy,gazowany napój ... bardzo ciekawy smak ,polecam spróbować ......

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja zebra została zmodyfikowana - zamiast szklanki wody - szklanka sprite... Smak? Spróbujcie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie wygląda, ale mi pewnie tak ładnie nie wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.