środa, 22 kwietnia 2015

Słodki pudding chlebowy

Jaki jest Wasz sposób na czerstwe pieczywo? Nie ukrywam, że mam z tym problem, ponieważ jem bardzo mało pieczywa i zakup nawet małego bochenka kończy się na tym, że nim się zorientuję, połowę muszę wyrzucić. Nienawidzę wyrzucania chleba!
Kiedy więc ostatnio zostało mi kilka maślanych bułeczek, postanowiłam znaleźć na nie sposób. Z pomocą przyszli mi Brytyjczycy i ich tradycyjny pudding chlebowy. Okazuje się, że wystarczy zalać czerstwe pieczywo masą mleczno-jajeczną i zapiec, a powstaje pyszne danie, które na pewno stanie się Waszym ulubionym sposobem na uratowanie nieco nieświeżych bułek, chlebów czy chałek.

Składniki:
- 5 małych bułek maślanych/chałki/chleba tostowego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru brązowego

Bułki/chałkę pokroić w sporą kostkę. Śmietanę wymieszać z mlekiem, dodać cukier waniliowy i jajka, roztrzepać. Pieczywo ułożyć w żaroodpornych naczynkach, zalać masą mleczno-jajeczną tak, aby każdy kawałek chleba został nią pokryty. Odstawić na 5 minut, by pieczywo lekko nasiąkło. Wierzch posypać cukrem brązowym (powstanie przyjemna, słodka skorupka). Można dorzucić także rodzynki czy kawałki czekolady, wszystko zależy od inwencji. Zapiekać 15-20 minut, aż jajka się zetną. 
Wg mnie pudding najlepiej smakuje już po przestygnięciu, niemalże w temperaturze pokojowej, podany z łyżką dżemu i jogurtu greckiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.