poniedziałek, 26 grudnia 2011

Sernik krakowski.

Całkiem niezły serniczek zrobiony wg przepisu na opakowaniu twarogu President. Niezbyt słodki, ale za to ciężki i wilgotny, a takie bardzo lubię. Może nie stanie się moim ulubionym, ale na pewno nie powstydzi się go żadna gospodyni, zwłaszcza że kratka na wierzchu wygląda bardzo reprezentacyjnie!

Kruche ciasto:
- 240 g mąki
- 160 g masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania kratki

Masa serowa:
- 1 kg twarogu do serników
- 100 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 4 jajka
- 350 cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodowki na 30 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłozyć do formy, ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w temperatzurze 200 stopni.
Połączyć twaróg ze śmietanka i mąką. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i waniliowym (lub ekstraktem), dodać do masy. Ubić białka i delikatnie połączyć z masą.
Ułożyć masę serową na podpieczony spód. Rozwąlkowac resztę ciasta i powykrajać paski, ostroznie przekladając je na ciasto. Posmarować paseczki roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni. 

5 komentarzy:

  1. piękne, apetyczne fotki ;]
    chyba się skuszę w przyszłości na taki sernik. jak tylko zjem całe to słodkie po świętach... xd

    OdpowiedzUsuń
  2. Drodzy moi! Ten sernik to istne cudo! Zróbcie i przekonajcie się sami! Warto go smakować zawsze na ciepło- najlepszy tuż po upieczeniu i lekkim ostudzeniu. PYSZNOŚCI!!!!!! Takiego sernika-kremu-puchu jeszcze nie jedliście. Zaręczam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. c.d. A- i ten na zdjęciu jest jakiś plackowaty- pewnie dużo zależy od wielkości formy. Mój wyszedł grubiutki i pyszniutki cmok cmok :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Na jaką formę jest ten sernik ? Bo chcę upiec w tortownicy 26 cm i boję się, że będzie zbyt niski.. Pozdrawiam Iwona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam go w sporej formie, o ile pamiętam 25x35. W tortownicy o tej średnicy wyjdzie sporo wyższy niż mój, dlatego polecam piec go w niższej temperaturze i dłużej. A najlepiej albo zmienić proporcje (o mniej-więcej 1/4 mniej składników), albo formę - na większą. :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.