Kruche ciasto:
- 240 g mąki
- 160 g masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania kratki
Masa serowa:
- 1 kg twarogu do serników
- 100 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 4 jajka
- 350 cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodowki na 30 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłozyć do formy, ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w temperatzurze 200 stopni.
Połączyć twaróg ze śmietanka i mąką. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i waniliowym (lub ekstraktem), dodać do masy. Ubić białka i delikatnie połączyć z masą.
Ułożyć masę serową na podpieczony spód. Rozwąlkowac resztę ciasta i powykrajać paski, ostroznie przekladając je na ciasto. Posmarować paseczki roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni.
piękne, apetyczne fotki ;]
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę w przyszłości na taki sernik. jak tylko zjem całe to słodkie po świętach... xd
Drodzy moi! Ten sernik to istne cudo! Zróbcie i przekonajcie się sami! Warto go smakować zawsze na ciepło- najlepszy tuż po upieczeniu i lekkim ostudzeniu. PYSZNOŚCI!!!!!! Takiego sernika-kremu-puchu jeszcze nie jedliście. Zaręczam!
OdpowiedzUsuńc.d. A- i ten na zdjęciu jest jakiś plackowaty- pewnie dużo zależy od wielkości formy. Mój wyszedł grubiutki i pyszniutki cmok cmok :) Pozdrawiam
UsuńNa jaką formę jest ten sernik ? Bo chcę upiec w tortownicy 26 cm i boję się, że będzie zbyt niski.. Pozdrawiam Iwona ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam go w sporej formie, o ile pamiętam 25x35. W tortownicy o tej średnicy wyjdzie sporo wyższy niż mój, dlatego polecam piec go w niższej temperaturze i dłużej. A najlepiej albo zmienić proporcje (o mniej-więcej 1/4 mniej składników), albo formę - na większą. :-)
Usuń