środa, 9 maja 2012

Placek drożdżowy z rabarbarem

Na straganach pojawił się już rabarbar. Kiedy zauważyłam go z okna autobusu, od razu wysiadłam, żeby zakupić kilka łodyg - choć to nie był jeszcze mój przystanek. Już wtedy wiedziałam na pewno, że upiekę ciasto drożdżowe, nie wiedziałam tylko, jakiego przepisu użyję. Swój drożdżowy ideał znalazłam na Kwestii Smaku. Jest to zdecydowanie najlepsze tego typu ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam! Cudownie miękkie, delikatne i idealnie świeże nawet na drugi dzień (a do trzeciego pewnie nie dotrwa). Asi dziękuję za przepis, a Wam polecam wypróbowanie go!

Ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- 1 saszetka (7-8 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych (użyłam drożdży instant)
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej

Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
- 50 g cukru
- 125 g masła (schłodzonego)
- u mnie: 2 łyżki cynamonu

oraz:
• 600 - 700 g rabarbaru
• cukier puder

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach minimum 26 x 33 cm (mierzona po dnie) posmarować z grubsza oliwą lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z jajkami (zanim dodamy jajka upewnijmy się że masa nie jest bardzo gorąca, aby jajka się w niej nie ścięły). Wsypać drożdże (świeże wcześnie pokruszyć) do jeszcze ciepłej masy i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (blisko źródła ciepła, bez przeciągów), aż masa się spieni i zgęstnieje.
Dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki, choć ciasto będzie dość rzadkie. Ciasto można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką (lub końcówkami) do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie pokroić rabarbar na 1/2 cm kawałki. Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka.
Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce (blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na 40 minut (lub dłużej jeśli mamy czas) do czasu aż ciasto podrośnie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić do środka blaszkę z ciastem, drzwiczki otworzyć i piec tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez około 30 - 45 minut aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta - patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto może mieć nierówną powierzchnię, być nieco pofalowane. Boki mogą być wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki, bliżej źródła ciepła). Posypać cukrem pudrem i ostudzić przed pokrojeniem.

5 komentarzy:

  1. Wszystko co lubię: ciasto drożdżowe kocham rabarbar również. To musi smakować obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drożdżowe w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, drożdżowe zawsze smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to, co najleosze! zapach domu.
    u mnie dziś też upiekł się drożdżowy. z rabarbarem ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.