Bułeczki cynamonowe są wspaniałe. Wie to każdy, kto choć raz ich spróbował. Świeże, ledwo wyciągnięte z piekarnika i polane polewą serkową bułeczki cynamonowe to z kolei istny raj dla podniebienia. Możecie mi wierzyć, są bajeczne! Nie przedłużając - polecam gorąco!
Składniki:
- 180 ml mleka
- 50 g masła
- 500 g mąki
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 70 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 50 ml wody
- 1 jajko
- 250 g brązowego cukru
- 120 g masła
- 2 łyżki cynamonu
- 250 g białego serka typu Philadelphia
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło rozpuścić w mleku, następnie odstawić do wystudzenia. W dużej misce połączyć mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodać wodę, mleko z masłem i jajko. Zagnieść gładkie, elastyczne, ale niezbyt twarde ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać brązowy cukier i cynamon, wymieszać na pastę. Masą pokryć prostokąt ciasta w taki sposób, by boki były dokładnie pokryte, natomiast górna i dolna krawędź (ta dłuższa) powinna pozostać czysta. Zwinąć rulon, pokroić na 12 kawałków. Każdy plaster ciasta lekko ugnieść, formując kształtną bułeczkę i układać w formie 25x35 do wyrośnięcia (najlepiej potrzymać w nastawionym na 50 stopni piekarniku). Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut - do zrumienienia.
Serek zmiksować z cukrem i ekstraktem na gładką masę, polewać nim ciepłe bułeczki, jeść od razu! :-)
Uwielbiam te bułeczki! Chyba muszę iedługo zrobić ;p
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam takie cynamonowe ślimaki:)
OdpowiedzUsuńAle pieknie Ci wyrosly ;) do tej pory jadlam tylko kupne, ale pora to zmienic... swietny pomysl z ta polewa ;)
OdpowiedzUsuńCudowne sa te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci wyszły, uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńŚliczne! A u mnie dziś te same smaki :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
bardzo ładne i kształtne :)
OdpowiedzUsuńkocham wszystko co ma cynamon:)
OdpowiedzUsuńfajny blog:)
OdpowiedzUsuń